Myanmar: UE sancționează încă zece membri ai juntei și două companii

  • 19 Aprilie 2021 16:44
Myanmar: UE sancționează încă zece membri ai juntei și două companii

Uniunea Europeană a decis luni sancționarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar și a două companii care îl finanțează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanților pro-democrație, au anunțat surse diplomatice europene, citate de France Presse, preluat de Agerpres.

Decizia a fost validată de miniștrii de externe din țările membre UE, reuniți în videoconferință în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Sancțiunile europene constau într-o interdicție de deplasare sau de tranzitare în UE și în înghețarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, este interzisă orice finanțare din UE a companiilor vizate.

Cele două companii sancționate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) și Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanțare pentru junta care a preluat puterea printr-o lovitură de stat pe 1 februarie.

Principiul acestor noi sancțiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniștrii europeni l-au sancționat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comdandanți de rang înalt ai armatei, precum și pe președintele comisiei electorale.

Cele zece nume adăugate luni pe 'lista neagră' a UE sunt în mare parte membri ai Consiliului administrativ de stat (SAC). Europenii îi consideră implicați în mod direct în luarea deciziilor și astfel responsabili pentru slăbirea democrației și a statului de drept în Myanmar.

Londra și Washingtonul au sancționat deja două entități birmane având legătură cu junta.

Cel puțin 700 de persoane au fost ucise în cursul reprimării manifestațiilor din Myanmar de către armată

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău