Myanmar | UE 'pregătită' să adopte sancțiuni împotriva armatei

  • 22 Februarie 2021 13:28
Myanmar | UE 'pregătită' să adopte sancțiuni împotriva armatei

Consiliul Afaceri Externe - ce grupează miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - reunit luni la Bruxelles, a condamnat în 'termenii cei mai fermi' lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar și a subliniat că UE 'este pregătită' să adopte sancțiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat, potrivit EFE și AFP.

Totodată, Consiliul a lansat un apel la 'o detensionare' a crizei politice, menționând că 'UE sprijină poporul din Myanmar' în condițiile în care manifestațiile masive împotriva juntei militare continuă și luni.

Consiliul Afaceri Externe afirmă că "UE este pregătită să adopte măsuri restrictive vizând responsabili direcți de lovitura de stat militară și interesele lor economice", se subliniază într-o declarație comună, în care șefii diplomațiilor din UE cer 'o detensionare a crizei actuale prin ridicarea imediată a stării de urgență', reinstalarea unui guvern civil și eliberarea deținuților, între care și fostul lider de facto al Myanmar, Aung San Suu Kyi.

De asemenea, UE va continua să-și revizuiască 'toate instrumentele politice în funcție de evoluția situației, inclusiv politica sa de cooperare pentru dezvoltare și preferințele sale comerciale', conform textului declarației.

Cu toate acestea, miniștrii de externe menționează în declarația lor că UE va continua să furnizeze ajutor umanitar și va încerca să evite măsurile care 'pot afecta negativ populația din Myanmar, în special, pe cei aflați în situația cea mai vulnerabilă'.

Zeci de mii de oameni au ieșit luni în stradă în principalele orașe din Myanmar pentru a protesta împotriva juntei militare în cadrul unei zile de grevă generală, după ce în weekend doi protestatari au fost uciși în violențele poliției.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău