Myanmar | Sentința lui Aung San Suu Kyi, redusă la 2 ani de închisoare; UE condamnă un verdict ''motivat politic''
-
06 Decembrie 2021 16:45
Uniunea Europeană a "condamnat cu fermitate" luni sentința de 4 ani de închisoare dictată de regimul militar din Myanmar împotriva lui Aung San Suu Kyi, sentință redusă între timp la jumătate, denunțând un "verdict cu motivație politică" într-o declarație în numele celor 27 de state membre, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Acest verdict cu motivație politică constituie un nou revers major pentru democrație (în țară) după lovitura de stat militară de la 1 februarie 2021", afirmă declarația publicată de șeful diplomației europene, Josep Borrell.
"Această procedură constituie o tentativă manifestă de a-i exclude pe liderii democratic aleși (...) din procesul de dialog incluziv", "o nouă etapă spre destructurarea statului de drept și o nouă încălcare flagrantă a drepturilor omului" în Myanmar, au deplâns Cei 27.
UE "își reiterează apelurile urgente la eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici precum și a tuturor persoanelor deținute arbitrar după lovitura de stat", se mai menționează în declarație.
Aflată în arest la domiciliu, laureata premiului Nobel pentru pace, în vârstă de 76 de ani, a fost condamnată luni la patru ani de închisoare pentru incitare la tulburări publice și încălcare a regulilor sanitare legate de COVID-19.
Puțin mai târziu, sentința i-a fost redusă la doi ani de închisoare, în urma unei grațieri parțiale decise de liderul juntei militare, a anunțat televiziunea publică din Myanmar.
Un nou verdict împotriva lui Aung San Suu Kyi este așteptat la 14 decembrie, pentru o altă infracțiune la legea privind catastrofele naturale.
"Acțiunile militarilor stau mărturie pentru disprețul total față de voința poporului, exprimată clar în alegerile din noiembrie 2020", denunță UE.
Liderii UE deplâng "incapacitatea" juntei de a restabili democrația, în contextul în care această situație, agravată de pandemia de COVID-19, violență și conflicte generalizate, riscă să antreneze țara "spre o criză umanitară de mare amploare".