Myanmar: Protestele continuă joi în pofida reprimării sângeroase. Armata a tras cu muniție de război, 38 de demonstranți uciși

  • 04 Martie 2021 12:18
Myanmar: Protestele continuă joi în pofida reprimării sângeroase. Armata a tras cu muniție de război, 38 de demonstranți uciși

Protestatarii continuă să iasă în stradă joi în Myanmar, la o zi după cea mai sângeroasă reprimare de la izbucnirea protestelor, cel puțin 38 de protestatari fiind uciși de forțele de ordine, relatează AFP și Associated Press, citate de hotnews.ro.

În Rangoon, capitala economică, s-au format mici adunări de manifestanți. Protestatarii scandează „Suntem uniți!” din spatele unor baricade improvizate din anvelope vechi, cărămizi, saci de nisip, bambus și sârmă ghimpată, potrivit sursei citate

Nu departe de aceștia, comercianții se grăbesc să își vândă marfa. „Este periculos să rămâi aici. Poliția și armata trag pe străzi. Este mai bine să pleci acasă și să te întorci seara”, a declarat un vânzător de alimente pentru AFP.

„Ieri a fost o zi oribilă...este foarte trist că armata birmaneză nu s-a schimbat” de 60 de ani, a declarat pentru AFP activista Thinzar Shunlei Yi, aceasta adăugând că va continua să protesteze în San Chaung, o zonă rezidențială din Yangon.

Străzile din San Chaung au fost baricadate în ultimele zile cu saci de nisip, anvelope, cărămizi și sârmă ghimpată. Trecătorii calcă pe afișe lipite de trotuar cu liderului juntei, Min Aung Hlaing, un tertip pentru a-i descuraja pe polițiștii care nu ar îndrăzni să facă asta.

„Acum datoria noastră este să rezistăm”, a adăugat Thinzar Shunlei Yi.

Însă armata pare mai hotărâtă decât oricând să înăbușe protestele care au cuprins țara din sud-estul Asiei după lovitura de stat din 1 februarie împotriva guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi.

„Totul va fi bine”

Forțele de securitate din mai multe orașe au tras miercuri cu muniție de război pentru a dispersa mitingurile pro-democrație, imagini postate pe rețelele de socializare arătând protestatarii acoperiți de sânge și răni prin împușcare inclusiv la cap.

Cel puțin 38 de persoane au fost ucise miercuri în urma reprimării, potrivit raportorului special al ONU, Christine Schraner, numărul total al victimelor de la izbucnirea protestelor urcând la peste 50.

Printre victime s-au numărat și patru minori, inclusiv un adolescent de 14 ani, potrivit ONG-ului Save the Children.

Mii de persoane s-au adunat joi la Mandalay, al doilea oraș ca mărime al țării, pentru înmormântarea unei tinere de 19 ani, care a murit cu o zi înainte, Kyal Sin devenind un simbol în țară.

O fotografie cu ea în care era văzută purtând un tricou cu mesajul „Totul va fi bine” cu puțin timp înainte de a fi împușcată s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Partidul lui Aung San Suu Kyi a anunțat că își va coborî în bernă steagurile la toate birourile sale pentru a comemora morții.

Violențele de miercuri au declanșat încă o rundă de proteste internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău