Muzeul Zemstvei

  • 14 Octombrie 2014 11:31
Muzeul Zemstvei

Centrul istoric al capitalei mai păstrează clădirile vechi care au fost martori la evenimentele ce au schimbat cursul istoriei și au găzduit mințile ilustre ale acestei urbe.

O astfel de clădire este și Muzeul Zemstvei, construit începând cu mijlocul secolului al XIX-lea până-n perioada interbelică.

Cuprins între străzile Șciusev, Maria Cibotari și Sfatul Țării, Muzeul Zemstvei reprezintă un ansamblu de clădiri-monument de însemnătate națională. Datorită eforturilor depuse de către savantului Franț Osterman, în secolul XX, muzeul a fost cunoscut în întreaga Europă. Este unicul cartier din Chișinău care s-a păstrat integral, așa cum a fost proiectat de către arhitectorul Vladimir Țâganco.

Inițial, clădirea avea menirea de a fi un orfelinat pentru copii, dat în exploatare în anul 1856, și abia apoi a revenit Zemstvei, organul administrativ al Imperiului Rus.

Directorul Muzeului Național de Istorie și Etnografie, Dumitru Ursu povestește că această clădire a avut de-a lungul timpului meniri diferite.

„Case din piatră, într-un parter, acoperit cu olane, tavanul și pereții tencuiți, podele din lemn, sobe de tip olandez, din cahle, în care sunt șapte odăi cu 11 ferestre” cam așa era descris acum 100 de ani Muzeul Zemstvei din capitală.

Astăzi, clădirea ce altădată ocupa  jumătate de cartier este în așteptarea renovării.
Pereții exteriori au fost remodelați de către  pasionații de graffiti. Ferestrele fără vitralii sunt acoperite de praf.

O ușă veche din lemn ți se supune cu greu și te lasă să intri în clădirea sobră, cu un singur nivel.
Coridoarele lungi și înalte transformă orice șoaptă într-un ecou. Câteva fotografii alb-negru atârnă pe un perete. O sală care găzduise cândva Muzeul de meșteșuguri a mai păstrat decorațiile plastice din stucaturi.

Câteva odăi ale muzeului sunt locul de întâlnire pentru oamenii în căutarea unei culturi alternative. În grădină se proiectează filme și se organizează concerte.

AlexandruDuovan este unul dintre inițiatorii proiectului Art-Labyrint și spune că locația aleasă de clubul lor  nu este una întâmplătoare.

Muzeul Zemstvei urmează să fie restaurat integral cu  susținerea  financiară a României. Potrivit autorităților restaurarea va dura 4 ani, plus un an de rezervă . Costul lucrărilor este estimat la circa 3 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău