Muzeul Național de Artă al Moldovei marchează Ziua Europei în spațiul virtual

  • 09 Mai 2020 09:21
Muzeul Național de Artă al Moldovei marchează Ziua Europei în spațiul virtual

 În „Săptămâna Europei”, Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul să admire colecțiile sale online, informează MOLDPRES, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.  

În contextul evenimentelor prilejuite de Ziua Europei, Muzeul Național de Artă al Moldovei invită vizitatorii săi virtuali să cunoască mai îndeaproape colecțiile deținute de instituție. Astfel, Polina Kolomeeț, director adjunct al instituției, prezintă „Colecția de artă Vest-Europeană a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Donația lui Pavel Șilingovskii”.

Potrivit sursei citate, Pavel Șilingovskii a reușit să introducă un suflu nou în grafica de șevalet, ridicând-o la un nivel european de exigență. ”În anul 1947, Muzeul Național de Artă al Moldovei a primit în dar o colecție impunătoare de peste 1000 de lucrări (picturi și lucrări grafice), transmise prin testament de Pavel Șilingovskii. Colecția era constituită din opere realizate de autori europeni pe parcursul secolului XVI – începutul secolului XX, precum și din lucrări semnate de artist. Printre operele care fac parte din Colecția de Artă Vest-Europeană a muzeului pot fi menționate: Predica lui Ioan Botezătorul și botezul Mântuitorului, din perioada Renașterii de Nord, sec. XVI; Madona înconjurată cu o cunună de flori, sec. XVII (cercul lui Gh. Zeghers, 1591-1651), Flandra; și Scenă galantă, realizată de francezul Eugène Accard în sec. XVIII”, a mai spus Polina Kolomeeț.

Prezentarea Polinei Kolomeeț poate fi vizualizată pe pagina de Facebook a instituției (https://bit.ly/35FTuWN ), dar și pe canalul de youtube al MNAM ( https://bit.ly/2YFA174 ).

Cu aceeași ocazie,  criticul de artă Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor, prezintă colecția „Artiști plastici basarabeni afirmați în Europa”. Colecția de artă basarabeană interbelică se datorează în exclusivitate pedagogului, pictorului, scenografului, graficianului Auguste Baillayre, care conține atât lucrări ale artistului, cât și ale elevilor săi, trimise în timpul aflării lor la studii în Franța, Belgia, Olanda sau Germania. Auguste Baillayre a donat colecția sa de artă basarabeană (cca 300 de opere) Muzeului Național de Artă al Moldovei. Prezentarea lui Tudor Stăvilă poate fi urmărită aici: https://bit.ly/2WH21o4 sau https://bit.ly/2yvW99o.

Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 4-9 mai, o serie de activități culturale, educaționale online dedicate „Săptămânii EUROPEI”.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău