Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește o expoziție artistică multisenzorială a datelor despre Chișinău

  • 08 August 21:08
Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește o expoziție artistică multisenzorială a datelor despre Chișinău

Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu platforma Ofnow din București, a inaugurat astăzi expoziția cu genericul „SENSITIVE DATA 47.0227 N 28.8353 E”, ce constituie o experiență artistică multisenzorială a datelor despre Chișinău, transmite MOLDPRES.

“Expoziția explorează legătura afectivă dintre Chișinău și locuitorii săi prin interpretarea artistică a informațiilor și datelor despre teme esențiale pentru oraș. Șase instalații de artă digitală și new media construiesc o experiență multisenzorială care apelează la toate simțurile principale - văz, auz, miros, gust și atingere - pentru a crea un canal emoțional între informație și percepția publicului. Proiectul își propune să atragă atenția spre componentele narative și afective posibile în discursul actual despre date statistice și analiza informației. Miza este explorarea mecanismelor prin care datele brute pot fi traduse în experiențe afective care să medieze relația dintre chișinăuieni și oraș”, indică organizatorii.

Expoziția este produsă de Ofnow, o platformă colaborativă din București care creează lucrări multimedia, audiovizuale sau imersive, instalații de sunet și lumină, artă generativă și alte forme de expresie ale interacțiunii omului cu prezentul. Lucrările, realizate de Dorin Cucicov, Bogdan Ștefănescu și Alina Rizescu pornesc de la date despre calitatea aerului, mobilitate, locuire, sunet sau proveniența alimentelor. Instalațiile creează un dialog între vizitator și oraș ca entitate vie, colectivă, cu care avem un schimb continuu și personal de informație.

Colectarea și interpretarea datelor pentru realizarea lucrărilor sunt parte dintr-un proces colaborativ dintre artiști și studenții Universității de Stat din Moldova /USM/, de la specialitățile Producție Multimedia și Comunicare și Relații Publice,  coordonați de Andrei Perciun, doctor în filosofie și șeful Departamentului de Comunicare și Teoria Informării din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Prin ateliere și sesiuni de lucru online și offline, artiștii din București și cei șase studenți ai USM au cercetat și dezbătut temele urbane și modurile de interpretare artistică ale acestora.

Sensitive Data 47.0227 N 28.8353 E este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional, realizat cu sprijinul Muzeului Național de Artă al Moldovei și al Universității de Stat din Moldova.

Expoziția poate fi vizitată până pe 1 septembrie, de marți până duminică, conform programului  de vizitare al Muzeului Național de Artă al Moldovei, orele 10:00-18:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău