Muzeul Luvru din Paris găzduiește opere de artă din Ucraina pentru a le proteja de război

  • 07 Iunie 2023 19:00
Muzeul Luvru din Paris găzduiește opere de artă din Ucraina pentru a le proteja de război

Muzeul Luvru din Paris găzduiește 16 opere de artă din Ucraina, printre care se numără icoane bizantine prețioase din Kiev, pentru a le proteja de război, transmite miercuri AFP care o citează pe președinta instituției, relatează Agerpres.

"De la începutul războiului, ca și în cazul altor instituții muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum îi putem sprijini pe colegii noștri ucraineni. În toamnă, în fața intensității conflictului, am decis asupra acestei salvări", a declarat președinta Muzeului Luvru, Laurence des Cars, pentru AFP, confirmând o informație publicată de cotidianul francez Le Monde.

Printre aceste lucrări, a căror evacuare a fost "pilotată" de cel mai mare muzeu din lume se numără cinci icoane bizantine de la Muzeul Național de Artă Bohdan și Varvara Hanenko din Kiev. Ele vor fi expuse publicului în perioada 14 iunie - 6 noiembrie, a precizat des Cars.

"Este un lucru mărunt într-un ocean de tristețe și dezolare, dar reprezintă un simbol", a adăugat ea, "conștientă de importanța salvării acestui patrimoniu milenar din inima Europei și de necesitatea de a-l transmite mai departe".

Alte unsprezece lucrări, "dintre cele mai emblematice și fragile" ale muzeului ucrainean, selectate în vederea unei colaborări științifice pentru restaurarea lucrărilor de la Luvru, vor fi adăpostite în depozitul muzeului, a detaliat instituția.

În octombrie, Laurence des Cars a primit o delegație ucraineană formată din reprezentanți ai muzeului, printre care directoarea muzeului Hanenko, într-un moment în care UNESCO identificase 240 de situri avariate de război. Inventarul ministerului ucrainean al Culturii a recenzat 468 de situri culturale avariate, degradate sau distruse, printre ele numărându-se 35 de muzee.

O rachetă a căzut la începutul lunii octombrie lângă Muzeul Hanenko, provocând spargerea ferestrelor. Cu excepția picturilor mari, majoritatea operelor de artă au fost "mutate în depozit, unde sunt supuse variațiilor de temperatură și întreruperilor de curent, care îi îngrijorează pe omologii noștri", a spus des Cars.

Operațiunea de salvare a celor 16 lucrări selectate, susținută financiar de Alianța Internațională pentru Protecția Patrimoniului în Zonele de Conflict, a fost înregistrată oficial în cadrul unei vizite în Ucraina a ministrului francez al Culturii, Rima Abdul Malak, în februarie, iar lucrările au fost escortate de armată prin Polonia și Germania, la începutul lunii mai.

Intitulată "La originile imaginii sacre", expoziția de icoane bizantine prefigurează inaugurarea în 2027 a unui nou departament dedicat artei bizantine și creștinismului răsăritan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău