MUZEE CULINARE: Muzeul Ciupercilor din Franța
-
22 Aprilie 2016 12:09
Muzeul Ciupercilor se află în Saumur, Franța și este unul dintre cele mai vizitate locuri din regiune.
Turiștii pășesc într-o lume fantastică și uimitoare, descoperind secretele ciupercilor. Muzeul este format din trei părți. Are o secțiune privind peșterile troglodite, o alta despre ciupercile sălbatice și ultima prezintă ciupercile cultivate. Astfel, vizitatorii pot afla fapte interesante despre ciuperci, istoria, cultivarea și recoltarea lor, beneficiile pentru sănătate, despre soiurile comestibile, dar și despre ciupercile de pădure, sălbatice otrăvitoare sau toxice pentru organismul uman.
Anual, în Franța, sunt recoltate 12 tone de ciuperci (ciuperci comune, ciuperci stridii, shiitake și multe ale specii exotice de ciuperci). La muzeu, sunt prezentate peste 500 de specii de ciuperci. De asemenea, se poate admira o colecție unică de obiecte în formă de ciuperci din întrega lume. Aproape 80% din ciupercile comercializate în Paris sunt din galeriile de tuf din Saumur. Tuful calcaros este o piatră naturală, sedimentară, realizată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase, o formă de calcar de vârstă jurasică medie și superioară (100 – 150 de milioane de ani). Tuful are aspect unic și o culoare de la crem deschis până la alb strălucitor sau verzui, în funcție de oxizii pe care îi conține. Carierele antice din Saumur, folosite pentru a construi case și castele pe Loire, au devenit adevărate împărății ale ciupercilor, oferind umiditate și temperatură constantă – condiții ideale pentru dezvoltarea diferitelor soiuri de ciuperci.
Ciupercile sunt considerate de nutriționiști comoara ascunsă a naturii. Ele sunt sărace în calorii, bogate în substanțe nutritive și în antioxindanți naturali și au un conținut scăzut de sodiu. Din cele mai vechi timpuri, ciupercile au făcut parte din alimentația oamenilor. Ciupercile sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, D, E, K) și minerale. Sunt printre puținele alimente care sunt o sursă importantă de vitamina D, necesară pentru sănătatea oaselor noastre, deoarece ajută la absorbția calciului de organism. În plus, pot preveni fracturile, osteoporoza și asigură un efect protector împotriva diabetului si anumitor tipuri de cancer. Ciupercile sunt foarte bogate în fosfor, un component esențial al membranelor celulare, important pentru a produce energie. O sută de grame de ciuperci crude au doar 30,2 calorii. Ciupercile sunt compuse din 80% – 90% apă, având efecte benefice in dietele pentru slăbit. De asemenea, ciupercile sunt o importantă sursă de proteine și sunt in mod natural gustoase. Adăugate într-un fel de mâncare sunt un mod excelent de a spori aroma produselor alimentare fără a mai fi nevoie de sare. Întăresc sistemul imunitar și protejează celulele împotriva deteriorării lor, fiind o sursă importantă de seleniu. Au efecte benefice pentru inimă, reduc tensiunea arterială și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului din sânge, Prin substanțele esențiale pe care le conțin (seleniu, cupru, biotină, niacină și riboflavină) contribuie la menținerea sănătății pielii. Ciupercile au un indice glicemic foarte scăzut, având efecte benefice pentru persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, sunt o sursa importanta de potasiu și previn diferite tipuri de cancer. Potrivit rezultatelor unor studii științifice, compușii fungici pot reduce activitatea unei enzime implicate în dezvoltarea cancerului de sân.
Ciupercile se pot consuma în diferite supe, tocane, plăcinte, sosuri, salate, creme, se pot prepara la grătar sau la cuptor și se pot adăuga în diferite rețete de paste, pizza sau orez. Restaurantul muzeului oferă vizitatorilor preparatele cu și din ciuperci.
Totodată, turiștii au posibilitatea de a vizita parcul intitulat „Pietre și lumini”, aflat la 300 de metri adâncime. Este cel mai tânăr dintre parcurile în miniatură din Europa. Aici au fost sculptate în tuful moale, de un alb strălucitor, cele mai multe biserici, orașe, sate și castele din Anjou și Touraine, care pot fi admirate într-un decor magic, în subteran. În timpul unui tur se pot vedea aproximativ 20 de locuri diferite, toate sculpturile fiind create în detaliu de artistul Philippe Cormand. Este o plimbare instructivă și plăcută, care oferă o imagine ușor diferită a patrimoniului arhitectural din Valea Loarei.
În fiecare an, pe parcursul lunii octombrie, se desfășoară Festivalul ciupercilor. În această perioadă, turiștii pot vizita muzeul gratuit, pot aduna ciuperci, pot învăța cum să recunoască ciupercile sălbatice și pot afla lucruri interesante despre diferitele soiuri de ciuperci, precum și despre utilizarea lor.
Muzeul Ciupercilor din Saumur se poate vizita pe tot parcursul anului, zilnic, între orele 10:00 – 18:00.
Sursa: Rador.ro