Mutația COVID-19, identificată la nurci, a fost depistată la mai multe persoane. Danemarca a carantinat zonele de risc

  • 06 Noiembrie 2020 20:20
Mutația COVID-19, identificată la nurci, a fost depistată la mai multe persoane. Danemarca a carantinat zonele de risc

Mutația virusului Covid-19, descoperită la o fermă de nurci din Danemarca, a fost detectată la 214 persoane din această țară, din iunie si până acum, potrivit celor mai recente date de la centrul danez de referință în boli infecțioase. Guvernul a anunțat carantină în zonele considerate de risc, după ce au fost sacrificate 17 milioane de nurci, scrie Digi24.ro

Premierul danez, Mette Frederiksen, a informat într-un comunicat că cetățenii din mai multe regiuni din nordul țării nu vor putea părăsi localitățile de domiciliu timp de patru săptămâni. De asemenea, în această perioadă vor fi închise restaurantele și barurile din regiune și vor fi suspendate toate evenimentele culturale și sportive. Școlile vor rămâne deschise.

Și deși această mutație nu produce efecte grave la om, ea slăbește capacitatea organismului de a forma anticorpi. Ceea ce ar putea însemna că viitoarele vaccinuri anti-COVID vor fi ineficiente.

"Infecțiile la fermele de nurci sunt în creștere ca număr și ca arie de extindere geografică, fără ca măsurile preventive să fi funcționat", a recunoscut Statens Serum Institut. "S-au găsit noi mutații la nurci ale virusului SARS-CoV-2, care prezintă sensibilitate redusă la anticorpi în cazul mai multor persoane cu antecedente de infecție. Este un lucru grav și ar putea însemna ca un viitor vaccin împotriva COVID-19 să fie mai puțin eficient împotriva acestor mutații", a precizat institutul danez.

17 milioane de nurci au fost eutanasiate în Danemarca pentru a opri o mutație a SARS-CoV-2

Autoritățile daneze au decis eutanasierea celor 17 milioane de nurci din crescătorii. Și deși această mutație nu produce efecte grave la om, ea slăbește capacitatea organismului de a forma anticorpi. Ceea ce ar putea însemna că viitoarele vaccinuri anti-COVID vor fi ineficiente.

Danemarca este cel mai mare exportator de blană de nurcă din Europa, iar o decizie similară a fost luată în vară și de Spania și Olanda, care au sacrificat peste o sută de mii de astfel de animale.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău