Municipiul Edineț va beneficia de mai multe servicii publice modernizate cu ajutorul UE

  • 06 Decembrie 2023 17:54
Municipiul Edineț va beneficia de mai multe servicii publice modernizate cu ajutorul UE

Mai multe servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase mediului, au fost inaugurate astăzi în municipiul Edineț. Acestea includ sistemul de transport public sustenabil, iluminare inteligentă stradală, investiții în sistemul de învățământ din localitate ș.a. Aceste rezultate au fost înregistrate în cadrul proiectului „Edineț-oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria Edineț, în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, România, transmite MOLDPRES.

„Municipiul Edineț a reușit în ultimii ani să atragă investiții din diverse programe finanțate de UE și țările sale membre. Infrastructura în școli și grădinițe a fost îmbunătățită, un nou sistem de apă și canalizare a fost construit, a fost dezvoltat parcul industrial care oferă peste 400 de locuri de muncă. Astăzi, lansăm mai multe servicii publice inteligente, care contribuie și la inițierea de schimbări sistemice la nivel local, inclusiv promovarea guvernării urbane inteligente prin abordarea participativă. Sunt încrezător că aceste servicii vor îmbunătăți viața cetățenilor într-un mod tangibil, acesta fiind obiectivul principal al Uniunii Europene”, a declarat la evenimentul de lansare Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Locuitorii și oaspeții municipiului Edineț vor beneficia de o infrastructură modernizată a transportului public din Edineț, care include opt autobuze moderne, cu acces pentru persoane cu dizabilități, prietenoase mediului (EURO 6) și cu un nivel ridicat de confort pentru călători. Totodată, pentru sporirea eficienței și transparenței în exploatarea transportului public, municipalitatea va beneficia și de un sistem pentru gestionarea transportului, care prevede monitorizare cu GPS, un punct de comandă cu echipament pentru monitorizare, iar pentru serviciile de transport, călătorii vor putea opta între trei modalități de achitare: card bancar, card special dezvoltat sau numerar.

În același timp, în cadrul proiectului au fost construite 17 stații inteligente de așteptare a transportului public, dotate cu panou informativ, videocamere, iluminat fotovoltaic și WiFi (internet gratuit). Trei intersecții de străzi din centrul orașului au fost echipate cu un ansamblu de semaforizare care prevede și un sistem de undă verde pentru transportul public. De asemenea, a fost modernizat și sistemul de iluminat public stradal, fiind dotat și cu camere de supraveghere video, dintre care 10 piloni din infrastructura de iluminare publică sunt dotați cu funcționalități suplimentare, cum ar fi sistem WiFi și priză USB etc.

Scopul proiectului  „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, care este în proces de implementare în perioada martie 2021 -  februarie 2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai ale cetățenilor din Edineț prin aplicarea soluțiilor inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană: guvernare locală, servicii publice, cartiere de locuit, afaceri și educație. Bugetul proiectului este de circa 4,4 mln euro, dintre care 4,1 mln euro este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale: Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218 mii de euro reprezintă contribuția partenerilor de implementare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău