Municipiile din țară vor putea achiziționa transport public ecologic în cadrul unui program de investiții

  • 08 Februarie 2021 11:37
Municipiile din țară vor putea achiziționa transport public ecologic în cadrul unui program de investiții

În Republica Moldova va fi implementat un nou proiect în domeniul investițiilor publice verzi și transportului public ecologic. Lansarea proiectului „Facilitarea investițiilor publice verzi în Moldova: Implementarea Programului pentru Transport Public Curat” a avut loc la finele săptămânii trecute și va fi finanțat în cadrul programului Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment), transmite MOLDPRES.  

Proiectul este axat pe susținerea implementării serviciilor moderne conexe transportului public, prin utilizarea combustibililor curați (gaz natural comprimat și gaz petrolier lichefiat) și a energiei generate de resurse regenerabile. Astfel, vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului în centrele urbane din țara noastră.

„Relansarea discuțiilor în domeniul investițiilor publice verzi și transportului public ecologic și curat este condiționată de provocările de mediu, economice și sociale cu care ne confruntăm și are rolul de a completa eforturile Guvernului Republicii Moldova în promovarea atragerii investițiilor verzi în sectoarele cheie ale economiei. Investițiile verzi creează oportunități de dezvoltare a unor activități economice care să utilizeze durabil resurselor naturale și să contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului. Aspirațiile Republicii Moldova sunt de a implementa obiectivele Pactului Verde European, ce prevăd promovarea valorilor dezvoltării economice în armonie cu mediul, a principiilor verzi în toate sectoarele, a transportului public durabil și a economiei circulare”, a declarat la eveniment Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Implementarea Programului pentru Transport Public Curat  include două etape: prima etapă (pilot) este prevăzută pentru municipiile Chișinău și Bălți, cu un buget de circa 19,1 milioane  de dolari. Etapa pilot prevede înlocuirea a 77 de unități de transport vechi (62 de troleibuze și 15 microbuze).

Pentru etapa a doua se examinează derularea a două scenarii. În primul scenariu se analizează oferirea a 735 vehicule urbane și suburbane noi, cu o valoare de circa 150 milioane de dolari, iar în scenariul doi sunt studiate posibilitățile de oferire a circa 2500 vehicule urbane, suburbane și inter-urbane, cu un cost investițional de aproximativ 500 milioane de dolari.

Programul pentru Transport Public Curat va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică  (OCDE). Activitatea este finanțată în cadrul programului Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment). Sub conducerea generală a Comisiei Europene, partenerii de implementare - OCDE, CEE ONU, Programul ONU pentru Mediu (UN Environment), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Banca Mondială – se bazează pe realizările programelor anterioare de cooperare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău