Multiple incendii în California; mii de persoane, evacuate

  • 20 August 2020 09:50
Multiple incendii în California; mii de persoane, evacuate

Mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească miercuri casele din nordul Californiei, o zonă devastată de multiple incendii care avansează rapid, informează AFP, preluat de Agerpres.

La Vacaville, un oraș de aproximativ 100.000 de locuitori situat între San Francisco și Sacramento, capitala Californiei, locuitorilor li s-a cerut să își părăsească locuințele în toiul nopții, în timp ce flăcările alimentate de vânturi puternice devorau zeci de case.

Mulți au fost treziți de vecinii sau de pompierii care le băteau disperați la uși și au plecat pur și simplu în pijamale. Unii au suferit arsuri în timpul fugii.

Ordine de evacuare au fost emise și în alte comitate, cum ar fi celebrele regiuni viticole Sonoma și Napa, unde sute de incendii provocate de fulgere avansau în mod incontrolabil.

Potrivit autorităților, incendiile au devastat peste 20.000 de hectare în regiune în ultimele zile.

Un pilot de elicopter care a participat la operațiunile de stingere a incendiilor din comitatul Fresno, la sud-est de San Francisco, și-a pierdut viața când aparatul său s-a prăbușit la sol în timp ce încerca să arunce apă peste flăcări.

"În prezent ne luptăm cu 367 de incendii", a informat guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care a declarat starea de urgență pentru a facilita accesul la fonduri.

"Fulgerul a lovit de 10.849 de ori în California în ultimele 72 de ore, iar statut s-a confruntat cu recorduri mondiale de căldură", a precizat el.

La nord și la sud de San Francisco fac ravagii două dintre cele mai mari incendii recenzate de pompieri: SCU Lightning Complex și LNU Lighning Complex, înglobând multiple incendii izbucnite de luni.

Potrivit Newsom, statele Nevada, Arizona și Texas vor trimite pompieri pentru a ajuta California.

Între timp, statul se confruntă de o săptămână cu un val de căldură fără precedent. Death Valley a înregistrat duminică o temperatură record de 54,4 grade Celsius, care ar putea deveni, dacă este aprobată, a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ.

Circa 55.000 de persoane au rămas, de asemenea, fără curent electric, potrivit site-ului Poweroutage.us, numeroase instalații electrice suferind din cauza supraîncălzirii.

Mai multe incendii au fost înregistrate și în Colorado, unde vremea caldă și uscată a alimentat flăcările.

Incendiile au devenit mai frecvente și mai extinse în California în ultimii ani, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Cel mai grav incendiu din istoria Californiei, supranumit Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018 în nordul statului și a făcut 86 de victime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău