Mulți romi își ascund identitatea de frica discriminării. Se propune un program de susținere

  • 08 Aprilie 2021 16:25
Mulți romi își ascund identitatea de frica discriminării. Se propune un program de susținere

În cadrul recensământului populației din 2014, au fost înregistrate 9 323 de persoane ce s-au identificat ca fiind de etnie romă, ceea ce constituie 0,3% din totalul populației. Totuși, mulți romi aleg să-și ascundă identitatea ca mijloc de evitare a discriminării. Conform diferitor surse – rapoarte, studii, sondaje efectuate de organizațiile internaționale și nonguvernamentale – estimările numărului populației de etnie romă în Republica Moldova variază de la 9 000 la 250 000 de persoane. Datele se conțin într-un proiect de hotărâre al Guvernului cu privire la aprobarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2021-2025, transmite IPN.

Cea mai mare pondere a populației de etnie romă este concentrată în raioanele Ocnița, Basarabeasca, Soroca, Edineț, Nisporeni, Râșcani, Glodeni etc. Urmare a cartografierii comunităților rome, s-au identificat peste 50 de localități cu populația compactă a romilor, preponderent fiind din mediul rural.

În program se menționează că nivelul scăzut de conștientizare a importanței și necesității educației populației de etnie romă, dar și situația financiară precară devin factorii principali care influențează asupra utilizării serviciilor de educație, precum și absenteismului și părăsirii timpurii a sistemului de educație generală. Frecventarea sporadică a instituției de învățământ este o trăsătură a comportamentului școlar al elevilor romi.

Datele arată că, în anul 2020, 1 634 de copii de etnie romă au fost școlarizați în sistemul de învățământ obligatoriu. Totodată, conform datelor MECC, în anul de studii 2019-2020, zece copii romi au fost neșcolarizați și 52 de copii romi au abandonat școala. Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, peste 220 de copii de etnie  romă se află în risc de abandon școlar.

În program se face trimitere și la accesul limitat la serviciile de sănătate publică, rata relativ mică a populației de etnie romă ce dispune de polițe de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, majoritatea romilor angajați efectuează munci slab remunerate, care nu solicită calificări speciale sau activează în calitate de zilieri, neavând o sursă stabilă de venit la locul de trai. Se atestă preferința implicării în activități de scurtă durată: în comerț sau agricultură, precum și lipsa capitalului inițial pentru lansarea afacerilor. Practicile existente arată că și agenții economici din Moldova sunt sceptici în angajarea romilor, atât din cauza nivelului scăzut de studii, a stereotipurilor persistente, cât și a lipsei experiențelor pozitive de activitate a romilor.

Discriminarea romilor continuă să fie unul din cele mai nefavorabile fenomene în procesul de integrare a acestora în societate. Persistența stereotipurilor și prejudecăților față de romi conduc la excluderi sociale, incapacitatea de a accesa servicii publice și regresul în dezvoltare umană.

Prin obiectivele din Programul pentru susținerea populației de etnie romă, autoritățile își propun creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților economice. De asemenea, își propun creșterea accesului la infrastructura fizică, utilitățile publice și condițiile de locuit, precum și ameliorarea condițiilor de muncă și reducerea ocupării informale. Printre obiective se mai numără garantarea educației de calitate pentru toți, asigurarea dreptului fundamental la cea mai bună sănătate fizică și mintală și la un sistem de protecție socială solid și incluziv.

Ziua internațională a romilor este marcată, în fiecare an, pe 8 aprilie. Aceasta fost proclamată în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, desfășurat în anul 1990, la Varșovia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău