MTI | Viktor Orbán: Problema migrației nu rămâne în cadru european

  • 29 Ianuarie 2018 13:00
MTI | Viktor Orbán: Problema migrației nu rămâne în cadru european

Potrivit premierului ungar, Viktor Orbán, problema migrației nu rămâne în cadru european; este clar că dezbaterea de pe scena europeană se mută pe scena mondială, iar Europa va trebui să ofere un răspuns și în acest sens. Viktor Orbán și-a exprimat opinia în cadrul summitului șefilor de guvern ai țărilor din Grupul de la Visegrád (V4: Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia), întâlnire ce a avut loc vineri, la Budapesta.

Premierul ungar a reamintit faptul că fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, a afirmat deja în 2004 despre migrație că este o soluție, nu o problemă și a schițat ce trebuie să facă Europa, menționând atunci că trebuie deschise rute pentru imigrație. Dilema a venit în 2015, când Ungaria a trebuit să decidă dacă vrea să meargă pe calea urmată de țările Europei de Vest, care au acceptat sfatul lui Kofi Annan - a subliniat Viktor Orbán.

Premierul ungar a reamintit că actualul secretar general al ONU a spus de asemenea, zilele trecute, că migrația este un lucru bun, iar organizația mondială este implicată în elaborarea unui acord care să facă posibilă distribuirea migranților la nivel global. “Îi vom ajuta pe cei care au nevoie de ajutor, dar nu vom accepta migranți, pentru că nu dorim să fim o țară de imigranți” - a subliniat șeful Guvernului de la Budapesta. Viktor Orbán a precizat că este important ca și partenerii din V4 să se exprime pe acest subiect, fiind clar că “Ungaria nu este singură” și că opinia ei nu este o excepție, ci oglindește o gândire lucidă. În opinia premierului ungar, la ONU se pregătesc “lucruri periculoase”, de exemplu, acordul mondial planificat, care include, între altele, că pedepsele pentru trecerea ilegală a frontierelor trebuie reduse, ONG-urilor trebuie să li se acorde un rol semnificativ în gestionarea imigrației și fiecare țară trebuie să accepte migranți.

“Noi nu sprijinim aceste lucruri” - a declarat Orbán. Domnia sa a explicat că este vorba despre protejarea culturii creștine, care nu este o chestiune religioasă, întrucât aici sunt incluse și persoanele care nu sunt credincioase; sunt incluse și modul de viață creștin, libertatea religiei, modelul familiei, relația bărbat-femeie, faptul că “trăim aici integrați și nu vrem să importăm antisemitism”, respectiv că “insistăm asupra unui stil de viață tolerant, creștin și că nu putem pierde sentimentul de a ne simți acasă”. “Cine a decis permiterea venirii pe continent a unor popoare străine, cine își asumă responsabilitatea pentru această decizie?” - a întrebat Orbán, care consideră că toate acestea au fost făcute împotriva voinței europenilor, fără ca aceștia să fi fost întrebați, în timp ce în Ungaria oamenii sunt întrebați și se întâmplă ceea ce își doresc cetățenii - a explicat premierul ungar.

Despre migrația ilegală Orbán a spus că “dacă nu putem să o oprim, dacă permitem desființarea gardului (…), dacă acceptăm sistemul de cote obligatorii (…), atunci optimismul și șansa care astăzi se află chiar aici, o să dispară”. Orbán a vorbit și despre necesitatea regândirii Europei, considerând că obiectivele stabilite inițial nu au fost îndeplinite. “Suntem politicieni pro Europa” - a subliniat premierul. Scopul este de a face Europa mai puternică, în noul plan trebuie să se regăsească un pasaj referitor la societatea bazată pe muncă, Europa trebuie să ajungă din nou în vârf în privința tehnologiei, Europa are nevoie de forțe de apărare proprii; în plus, nu trebuie să vorbim de statele europene unite, ci despre o alianță a unor națiuni libere - a spus Viktor Orbán.

Premierul a subliniat că statele V4 contribuie la forța Europei și nu o slăbesc. Statele Grupului de la Vișegrad alcătuiesc regiunea cu cea mai rapidă dezvoltare în Europa, fără ca aceste țări să fie ajutate sau să cerșească. Potrivit lui Orbán, aceste țări formează o comunitate conștientă care oferă UE cel puțin la fel de mult pe cât primesc de la aceasta. Mai mult decât atât, vechile statele membre au, de fapt, de câștigat din colaborarea cu țările V4 - a menționat premierul. Viktor Orbán a adăugat că țările V4 au un limbaj comun în care se regăsesc cuvinte precum suveranitatea, independența, libertatea, Dumnezeu, patria, familia, munca, cinstea, siguranța și gândirea lucidă. Premierul ungar a susținut că acum este momentul creării, din punct de vedere economic, al Europei Centrale, întrucât există resurse și energie pentru asta. Dacă ne resemnăm cu faptul că în Europa interconectarea are mereu direcția est-vest, acceptăm implicit faptul că nu va exista niciodată Europa Centrală, ci doar Europa de Vest și Europa de Est. Europa Centrală va lua ființă numai atunci când interconectarea va avea loc și în direcția nord-sud - a spus Orbán. Premierul ungar a subliniat totodată și importanța extinderii UE înspre Balcanii de Vest, afirmând că integrarea acestei regiuni va întări Europa Centrală. Statele Unite, Rusia și Turcia au o strategie pentru Balcani, doar UE nu are. Dacă ar avea așa ceva - a explicat domnia sa - Muntenegru ar fi primită imediat în rândul țărilor membre, iar apoi, de îndată ce este posibil, și Serbia, care este o țară-cheie în stabilizarea Balcanilor - a atras atenția Orbán.

Răspunzând la o întrebare, premierul ungar a spus că ceea ce a reușit să realizeze în ultimii ani împreună cu Robert Fico, premierul Slovaciei, în privința relațiilor dintre cele două țări, are o semnificație istorică. În privința Cehiei, cooperarea din sectorul militar avansează bine - a spus Orbán - iar în cazul relațiilor dintre Ungaria și Polonia, planul de expansiune al căii ferate rapide Varșovia-Budapesta se află în faza întocmirii studiilor de fezabilitate, această cale ferată reducând timpul de călătorie de la 12 ore la 4 ore - a explicat șeful Guvernului de la Budapesta.

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău