Motivele pentru care sunt întorși străinii de la frontierele R. Moldova

  • 15 Decembrie 2015 19:20

De la începutul anului curent, 110 persoane străine au fost declarate indezirabile și le-a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova.

Cele mai multe, 76 din ele, sunt cetățeni ai Federației Ruse, potrivit ministrului adjunct al Afacerilor Interne, Oleg Babin. Li s-a mai interzis accesul pe teritoriul țării la cinci sirieni, trei francezi, doi cetățeni din Ucraina și doi din România. Informațiile au fost subiect de dezbateri astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană.

Deputatul socialist Bogdan Țârdea, membru al comisiei pentru politică externă,  s-a arătat deranjat de faptul că cel mai mare număr de cetățeni declarați indezirabili sau întorși de la frontiera Republicii Moldova sunt cetățeni ruși, unii dintre care sunt jurnaliști.

”Spuneți-mi vă rog câți jurnaliști din Uniunea Europeană, comparativ cu jurnaliști, politologi din Federația Rusă au reprezentat pericol pentru securitatea Republicii Moldova. Aveți un caz?”, a întrebat Bogdan Țârdea.

Unii dintre cetățenii străini care vor să intre pe teritoriul Republicii Moldova ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale,  a declarat în ședința Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, directorul Serviciilor de Informații și Securitate, Mihai Balan, motiv pentru care acestora li se aplică măsuri de restricție de intrare în Republica Moldova.

În ceea ce privește restricțiile aplicate cetățenilor ruși, au existat motive întemeiate pentru asemenea decizii, potrivit lui Mihai Balan.

”Sunt cazuri de jurnaliști care au avut interdicție de intra în Republica Moldova. Vă explic. Sunt baze de date a persoanelor care au intenția de a face declarații sau întreprinde acțiuni pe teritoriul Republicii Moldova și care ar afecta securitatea națională”, a declarat Mihai
Balan.

Directorul SIS a adus exemplul unor știri realizate de jurnaliști ruși veniți în Republica Moldova și care au prezentat informații false și propagandistice.

Ministrul adjunct de Interne Oleg Babin a prezentat condițiile în care poliția de frontieră are dreptul să nu permită intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a unui cetățean străin.

El a menționat că, odată cu războiul din Ucraina și criza din regiune, Republica Moldova a recurs la măsuri sporite de securitate.

”Poliția de frontieră este în drept să interzică intrarea în țară în anumite situații: când persoana nu are actele în regulă, pașaport, viză, invitație; când persoana declară scopuri false, declară că este căsătorit dar nu are certificatul de căsătorie cu cetățean al Republicii Moldova. De fiecare dată persoanele supuse sancțiunilor administrative, returnării și declarării de persoană indezirabilă, sunt în drept să acționeze în judecată decizia autorităților Republicii Moldova”, a constatat Oleg Babin.

Potrivit Ministerului de Interne, de la începutul lunii ianuarie  peste 660 de cetățeni străini au fost întorși de la frontiera Republicii Moldova pentru că nu îndeplineau toate condițiile de intrare în țară. Cei mai mulți sunt cetățeni ucraineni, urmați de cei din Federația Rusă și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău