Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi citită astăzi în plenul Parlamentului

  • 06 Februarie 2017 10:12
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi citită astăzi în plenul Parlamentului

Moțiunea de cenzură a PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu va fi citită luni, la ora 12.00, în ședința de plen comun al Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca votul final să fie dat numai după adoptarea bugetului de stat pe 2017, au decis, miercuri, Birourile Permanente Reunite.

Luni, la 12.00, va avea loc ședința de plen comun în care se va da citire moțiunii de cenzură depusă de PNL și USR, scrie News.ro.

Cel mai probabil, aceasta va fi votată a doua zi după adoptarea bugetului de stat pe anul 2017, existând în prealabil ședința Birourilor Permanente Reunite pentru a fixa data de dezbatere, inclusiv cu timpii alocați pentru dezbatere și vot. 

PNL și USR au depus miercuri, la Camera Deputaților, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderul Patidului Național Liberal, Raluca Turcan, afirmând că aceasta este soluția „legală și instituțională” pentru demisia Guvernului.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conține o serie de critici dure la adresa coaliției PSD-ALDE, pe care PNL și USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale și a proiectului de lege privind grațierea.

”Renunțați la legalizarea furtului în România (...) Românii nu vor grațierea și salvarea politicienilor corupți. Legiferarea în folos propriu nu este o soluție pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept și să ne slăbească ca națiune. Vă somăm să renunțați la acțiunile împotriva respectării legii, să renunțați la a proteja și a atenta la viața, siguranța și viitorul românilor. Nu vă mai ascundeți în spatele unui vot pe care cetățenii vi l-au acordat cu bună credință și deschideți larg ochii pentru a vedea că nu guvernați o Românie minoritară a celor corupți”, se arată în textul moțiunii de cenzură.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Parlament, că parlamentari ai PSD vor susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, așa cum au existat social-democrați care au votat amendamentele PNL la proiectul bugetului de stat pe 2017.

„Inclusiv la dezbaterea pe bugetul de stat, parlamentarii PSD au votat amendamentele PNL și viziunea PNL de dezvoltare a României. Este un lucru foarte important pentru că arată că sunt oameni în PSD preocupați în mod real de dezvoltarea stării, de bunăstare prin legalitate. Vom vedea că sunt membri ai PSD care vor susține și moțiunea de cenzură pe care PNL a inițiat-o”, a afirmat deputatul PNL.

Ea a mai spus că „PNL nu doar că dorește dezbaterea în regim de urgență a proiectului legislativ, ci și vot la vedere pentru a ști exact cine își dorește o justiție puternică sau o justiție slabă, pentru a ști exact cine își dorește egalitate de tratament pentru toți cetățenii acestei țări”.

După anunțul făcut de Sorin Grindeanu că OUG 13/2017 va fi aborgată, Raluca Turcan a spus că liberalii nu renunță la moțiune. ”În fața atitudinii arogante a coaliției PSD-ALDE, considerăm că trebuie folosite mijloace democratice și instituționale, care, în viziunea Partidului Național Liberal sunt urmatoarele: moțiune de cenzură și căderea Guvernului și o dezbatere reală în Parlament și punerea în acord a celor două coduri cu deciziile CCR”, a declarat Raluca Turcan.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara, la România TV, că „lucrurile sunt cât se poate de clare”, iar moțiunea de cenzură a PNL și USR nu va trece deoarece PSD are majoritate în Parlament, iar el se bazează pe acest lucru.

„Eu mă bazez și Guvernul se bazează pe o majoritate în Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv Național al PSD în urmă cu două zile, un vot de încredere pentru noi ca și Guvern, ceea ce înseamnă că inclusiv vot în Parlament. De aceea vă spuneam că acest Guvern se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament”, a completat Sorin Grindeanu. 

Duminică, ziua în care Guvernul a aprobat OUG privind modificarea codurilor penale, au continuat protestele în toată țara, înregistrându-se un număr record de manifestanți, care au cerut demisia Guvernului. În Piața Victoriei din Capitală au protestat peste 280.000 de oameni, fiind cel mai mare număr de participanți de la debutul manifestațiilor, în timp ce alte 350.000 de persoane au ieșit să protesteze și în alte orașe din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău