Moscova susține că rebelii din Donbas luptă cu arme pe care le-au găsit în depozitele din perioada sovietică

  • 07 Martie 2017 13:48
Moscova susține că rebelii din Donbas luptă cu arme pe care le-au găsit în depozitele din perioada sovietică

Diplomatul rus Ilia Rogaciov, unul dintre reprezentanții Moscovei la audierile organizate la Haga de Curtea Internațională de Justiție în dosarul intentat de Ucraina împotriva Rusiei, a declarat, marți, în timpul audierilor, că ''Rusia își fundamentează poziția juridică pe confirmarea că rebelii din Donbas luptă cu arme pe care le-au găsit fie în depozitele din perioada sovietică, fie după ce acestea au fost abandonate de armata ucraineană''.

"Principala sursă a armelor pe care le au militanții sunt din stocurile din perioada sovietică aflate pe teritoriul Ucrainei. Cele mai multe dintre aceste rezerve au fost abandonate în minele din Donbas și așa au ajuns în mâinile insurgenților. În plus, o mare parte a fost abandonată de armata ucraineană" - a adăugat diplomatul rus.

Pe de altă parte, Rogaciov nu a dorit să comenteze probele prezentate anterior de partea ucraineană referitoare la faptul că rebelii din Donbas folosesc arme moderne pe care le are doar armata rusă. Amintim că, luni dimineață, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a început audierile publice în dosarul în care Ucraina acuză Federația Rusă că încalcă principiile fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv cele stipulate în Convenția internațională pentru suprimarea finanțării terorismului, dar și că, prin acțiunile sale din Crimeea și Sevastopol, a sfidat Carta ONU, acaparând prin forță militară o parte a teritoriului suveran al statului ucrainean.

Audierile, care au loc cu ușile deschise în Palatul Păcii din Haga, se desfășoară între 6 și 9 martie, ședința începând cu audierea părții ucrainene. Pe 7 martie, este programată audierea reprezentantului Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău