Moscova și Beijingul efectuează patrule aeriene comune în Asia-Pacific

  • 30 Noiembrie 2022 14:43
Moscova și Beijingul efectuează patrule aeriene comune în Asia-Pacific

Rusia și China au efectuat patrule aeriene comune în Asia-Pacific, a anunțat miercuri armata rusă, pe fondul conflictului din Ucraina și rivalității dintre Beijing și Washington, relatează Agerpres.

La rândul său, armata sud-coreeană a anunțat că a trimis aparate de luptă după ce șase avioane de război rusești și două chineze au pătruns fără preaviz în zona sa de apărare aeriană. În cele din urmă, aparatele au părăsit zona și nu au violat spațiul aerian al Coreei de Sud, a precizat ea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, o escadrilă de bombardiere strategice rusești și chineze "a efectuat o patrulare aeriană deasupra Mării Japoniei și Mării Chinei de Est".

Zborul comun a durat aproximativ opt ore și în anumite etape ale rutei lor, bombardierele rusești și chineze au fost "escortate de avioane de vânătoare ale unor state străine", a explicat ministerul rus.

"Nu a fost comisă nicio încălcare a spațiului aerian străin", a subliniat ministerul rus, asigurând că aceste patrule au fost efectuate în cadrul unui plan de cooperare militară ruso-chineză pentru 2022 și "nu sunt îndreptate împotriva unor țări terțe".

Acest anunț vine pe fundalul unui viraj tot mai accentuat al Rusiei spre Asia, în contextul izolării tot mai mari a Moscovei pe scena internațională și al sancțiunilor occidentale fără precedent ce o vizează din cauza conflictului din Ucraina, notează AFP.

Patrulele sunt efectuate de asemenea în timp ce rivalitățile dintre China și Statele Unite se intensifică, în special în regiunea Asia-Pacific, unde Washingtonul și Beijingul sunt într-o concurență tot mai mare. Fiecare vrea să-și afirme influența în special asupra chestiunii Coreei de Nord, al cărei aliat principal este China, în timp ce Washingtonul este aliatul principal al Coreei de Sud.

Potrivit Statului Major interarme sud-coreean (JCS), bombardiere chineze H-6 au intrat și ieșit de mai multe ori din Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Coreei (KADIZ) în apropierea coastelor de sud și de nord-est ale Coreei de Sud, miercuri dimineață devreme.

Câteva ore mai târziu, acestea s-au întors în zonă dinspre Marea de Est, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei, însoțite de avioane militare rusești, inclusiv două de vânătoare SU-35 și patru bombardiere TU-95, a adăugat statul major sud-coreean.

"Armata noastră a desfășurat avioane de luptă ale forțelor aeriene chiar înainte ca avioanele chineze și rusești să pătrundă în KADIZ, pentru a lua măsuri tactice în situații neprevăzute", a declarat JCS într-un comunicat.

În Japonia, statul major a confirmat că două bombardiere chineze H-6 "au intrat în Marea Japoniei și apoi au zburat spre nord" miercuri dimineață. "Aproximativ în același timp, ceea ce par a fi două avioane rusești au zburat spre sud peste Marea Japoniei și apoi s-au întors", a adăugat statul major, precizând că avioane de luptă au decolat, ca răspuns.

Incidentul are loc în timp ce Washingtonul îndeamnă China să-și folosească influența pentru a ajuta la oprirea Coreei de Nord, care a lansat un număr record de rachete în acest an.

Președintele chinez Xi Jinping i-a propus recent liderului nord-coreean Kim Jong Un să coopereze pentru "accelerarea păcii" în lume.

Washingtonul a acuzat China și Rusia că protejează Phenianul de orice noi sancțiuni.

În mai, cele două țări au respins o inițiativă a SUA de înăsprire a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, ca răspuns la lansările anterioare de rachete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău