Moscova se plânge că Statele Unite fac presiuni pentru eliminarea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice

  • 22 Octombrie 2017 12:39
Moscova se plânge că Statele Unite fac presiuni pentru eliminarea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice

Conducerea Federației Ruse are informații că organizațiile din SUA depun eforturi pentru a împiedica participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, a anunțat vineri Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Potrivit lui Peskov, la presiuni participă atât organizații de stat, cât și neguvernamentale din SUA. El nu a dorit să precizeze organizatiile, insa cel putin demersul Comitetului Olimpic din SUA, privind masurile urgente impotriva participarii sportivilor din Rusia la Jocurile Olimpice, a fost unul public, scrie paginaderusia.ro.

„Președintele a declarat în mod deschis că deținem informații relevante care arată acest lucru”, a spus Peskov cu aerul unui om informat de serviciile secrete, potrivit „R-Sport”.

Anterior, în cadrul forumului de discutii „Valdai“, Putin a declarat că Comitetul Olimpic Internațional  este supus unor presiuni din partea sponsorilor și agențiilor de publicitate, care cer îndepărtarea rușilor. Iar acești sponsori, la rândul lor, primesc semnale clare din anumite directii americane.

„Nu, noi nu ghicim, știm asta. Sunt doua optiuni, fie forțeaza Rusia să acționeze sub un pavilion neutru, fie elimina sportivii rusi de la Jocurile Olimpice“, – a spus presedintele, citat de „Interfax“, precizand ca este o tentativa de „umilire a țării sale“.

Potrivit lui Putin, scopul acestor acțiuni din partea SUA este de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia.

„Dacă cineva crede că în acest fel influențează desfășurarea campaniei electorale din Rusia în primăvara anului viitor, ei se înseala amarnic. Efectul va fi contrar, iar mișcarea olimpică va fi grav afectată“, – a spus Putin.

Să amintim că, săptămâna trecută, directorul executiv al Comitetului Olimpic din SUA (USOC) Scott Blackmun, a cerut Comitetului International Olimpic să ia măsuri imediate în ceea ce privește datele privind dopajul în Rusia, oferinte de comisia independentă de ancheta a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), de sub conducerea lui Richard McLaren.

Cu o lună mai devreme, la o reuniune a organizațiilor anti-doping naționale (NADO) din Denver, s-a adoptat o petiție care cere eliminarea sportivilor rusi de la Jocurile din 2018. Documentul a fost semnat de peste 40 de tari.

Raportul lui McLaren, care a fost publicat în 2016, a dezvaluit că peste o mie de sportivi ruși au fost implicați în manipularea testelor de dopaj la diferite turnee din 30 de sporturi. În plus, anchetatorii au afirmat despre existența în Rusia a unui sistem de stat pentru manipularea testelor de dopaj.

Autoritățile ruse resping categoric acuzațiile de dopaj, dar au recunosc gravele erori ale sistemului național de control anti-doping.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
9,75 °C
nori împrăștiați
Umiditate:39 %
Vint:4,6 m/s
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
3 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău