Moscova se declară din nou amenințată de desfășurarea sistemelor antirachetă NATO în România

  • 14 Aprilie 2019 17:42
Moscova se declară din nou amenințată de desfășurarea sistemelor antirachetă NATO în România

Moscova urmărește îndeaproape situația legată de planurile SUA de a desfășura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grușko, citat de agenția de presă oficială rusă TASS.

"Urmărim situația îndeaproape. Un proverb rusesc spune: 'Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar'", a spus el.

"Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD și ce implică modernizarea instalațiilor antirachetă în România?", a adăugat Grușko în marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politică externă și apărare din Rusia (SVOP), organizație neguvernamentală care grupează importanți oameni politici, diplomați, analiști de politică etc.

"Până în prezent ni s-a spus la orice nivel politic că elementele antirachetă care se desfășoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara amenințările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice și că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei", a spus în continuare diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova este interesată să știe ce fel de lucrări vor fi efectuate la instalațiile antirachetă din România.

"Se știe că, în prezent, SUA lucrează la îmbunătățirea tehnologiei de interceptare a rachetelor și mulți nu ascund deja faptul că sistemul de apărare antirachetă al SUA, inclusiv segmentul european integrat în NATO, trebuie să fie capabil să intercepteze sistemele de rachete cu care operează Federația Rusă", a declarat Aleksandr Grușko, citat de TASS.

Ministerul român al Apărării a informat anterior că sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge un proces de actualizare, planificat anterior, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO și cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii.

"Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", subliniază MApN în comunicatul citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău