Moscova, îngropată sub gunoaie. Planul autorităților revoltă populația

  • 10 Noiembrie 2019 09:05
Moscova, îngropată sub gunoaie. Planul autorităților revoltă populația

Moscova, capitala Rusiei, este, desigur, un oraș imens. Și se confruntă cu o imensă criză a gunoaielor. Aici se face foarte puțină reciclare și gropile de gunoi dau, pur și simplu, pe dinafară. Prin urmare, autoritățile s-au gândit să transporte problema într-un loc până acum virgin, la mai mult de 1.000 de kilometri de Moscova. Acesta era planul, scrie Digi24.

Însă, într-o neobișnuită demonstrație de activism la nivelul populației, localnicii au protestat cu mic, cu mare, spunând că prevăzuta groapă de gunoi ar fi o catastrofă ecologică. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 și Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Moscova, cu cei 20 de milioane de locuitori ai săi, e o metropolă bogată, care produce un sfert din Produsul Intern Brut al Rusiei. Capitala Rusiei se laudă cu mașini de lux și restaurante care satisfac toate gusturile. Reversul medaliei este acesta: gunoaiele. Foarte multe gunoaie. Majoritatea lor încă iau drumul gropii de gunoi. Deșeurile capitalei nu se prea reciclează.

Prin urmare, autoritățile locale ar dori să folosească trenuri pentru a transporta deșeurile la 1.200 de kilometri spre nord-est.

 

Shiyes: o micuță gară din taiga. Din întâmplare, vânătorii de aici au dat peste acest șantier, a cărui prezență i-a șocat pe localnici. 

Localnicii protestează de teama substanțelor toxice

„La început, au spus că o să taie 300 de hectare de pădure, acum au devenit deja 3.000 de hectare. Ceea ce au ei de gând să facă e incredibil. Vor, pur și simplu, să distrugă nordul Rusiei”, povestește Ania Cekalova, localnică.

Activiștii se tem că acest teren mlăștinos devine cea mai mare instalație de eliminare a deșeurilor din Europa. Ei cred că substanțele toxice se pot infiltra în râuri și apoi în mare. Nu s-a comandat, cu siguranță, niciun studiu de impact asupra mediului și nicio construcție n-a fost aprobată.

Ania Cekalova și alți localnici au început să protesteze. Au blocat cisternele cu benzină, astfel încât combustibilul a trebuit adus cu elicopterul.

Ce ar avea de învățat Moscova

„Eram 35 de oameni la locul de aterizare pentru elicoptere, când un grup de cel puțin 60 de oameni de pază a venit spre noi. Au început să ne bată și să ne ducă de-acolo”, povestește femeia.

Lucrările de construcție au fost întrerupte, dar atmosfera rămâne încordată. Locul e păzit de personal de securitate mascat. Și echipa de televiziune este filmată, iar un polițist își face însemnări, pe telefon. Zi și noapte, activiștii monitorizează locul, conștienți că lucrările de construcție ar putea reîncepe.

În loc să se lupte cu ei, Moscova ar putea învăța ceva de la ei. Oamenii de aici sunt specialiști în colectarea selectivă a gunoaielor. În Urdoma, orașul învecinat, cetățenii înșiși au construit un punct central de colectare pentru materiale reciclabile. Ideea i-a venit Marinei Pahtusova. Aici, materialele reciclabile se separă în zece categorii diferite. Fiecare simbol reprezintă un material diferit și se regăsește pe ambalaj. Inițiativa din Urdoma le-a adus și premii și i-a inspirat pe alții.

„Îți dai seama că viața nu mai poate continua ca până acum. Oamenii învață și înțeleg prin puterea exemplului”, spune Marina Pahtusova, activistă de mediu.

Vin ajutoare pentru protestatarii din Shiyes. Voluntari vin din toată regiunea. Unii dintre ei au mers 12 ore cu mașina. Au înființat o tabără și stau zi și noapte cu ochii pe șantier. Guvernatorul le-a promis slujbe și investiții în infrastructură, școli și spitale, cu condiția construirii gropii de gunoi. Activiștii vor să împiedice însă acest lucru cu orice preț.

La doar câțiva metri distanță, compania care gestionează proiectul dă informații. Un angajat de la Relații Publice explică faptul că gunoiul de la Moscova e în cutii sudate, în siguranță. Mai mult, construcția de aici a fost doar o analiză preliminară.

Activiștii fac apel la extinderea protestelor

„Clădirile provizorii, ca aceste rulote și această zonă de încărcare și descărcare, sunt infrastructura minimă necesară pentru începerea construcției, pentru începerea examinărilor”, spune Adaș Hamadanov, purtător de cuvânt al companiei care gestionează proiectul.

Activiștii nu cred o vorbă din ce spune. Au cerut extinderea protestelor în peste 20 de orașe.

„Suntem împotriva gunoaielor/ Suntem împotriva războiului./ Suntem împotriva violenței/ Și împotriva mizeriei./ Suntem împotriva faptului ca pământul nostru să fie și mai degradat” - asta spun, în cântece, activiștii.

„Ne luăm lucrurile și plecăm bucuroși de îndată ce autoritățile hotărăsc să renunțe la planurile de construcție pentru această groapă de gunoi. Până nu se întâmplă asta, rămânem aici. Eu nu-i cred. Ei mint întotdeauna”, spune Ania Cekalova, de la Grupul de inițiativă al cetățenilor din Shiyes.

Marina și soțul ei stau cu rândul la postul de monitorizare al activiștilor. Ei nu vor ca eforturile lor să fie înțelese greșit, ca un conflict între „orașe și zonele rurale”.

„Nu suntem împotriva cetățenilor”

„Nu suntem împotriva cetățenilor Moscovei, dar și ei și conducătorii lor trebuie să înțeleagă că e timpul să înceapă să colecteze deșeurile separat și să renunțe la plastic”, spune Marina Pahtusova.

Activiștii subliniază că protestul lor e pașnic - dar ni se spune în mod repetat că, la nevoie, ar putea începe să blocheze șinele de tren, dacă încep să sosească deșeuri de la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău