Moscova critică livrările de gaze naturale ale Germaniei către Polonia și Ucraina

  • 26 Decembrie 2021 17:51
Moscova critică livrările de gaze naturale ale Germaniei către Polonia și Ucraina

Gigantul rus Gazprom consideră puțin ”rațională” revânzarea de către Germania a unor gaze naturale Poloniei, în plină scumpire, și respinge acuzații potrivit cărora Moscova își limitează în mod voit livrările către Europa, relatează AFP.

„Observăm o inversare a fluxului gazelor naturale către Polonia și, aparent, către Ucraina, de ordinul a trei-cinci milioane de metri cubi pe zi”, a anunțat într-o înregistrae video difuzată sâmbătă seara, de Crăciun, un purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmite News.ro

”Aceste gaze naturale provin din rezervoarele subterane ale Germaniei, rezervoare din care s-a folosit 47%. Iar iarna abia începe. Aceasta nu este cea mai rațională decizie”, afirmă el.

În opinia sa, prețul acestor livrări este ”net superior celor ale volumelor livrate de către Gazprom”.

Reprezentanța permamentă a Poloniei la Uniunea Europeană (UE) a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin gazoductul Yamal-Europa între Rusia, Polonia și Germnaia și a acuzat grupul Gazprom de ”manipulare”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a replicat joi, în conferința anuală de presă, că Gazprom nu efectuează exporturi noi prin acest gazoduct din cauza lipsei unor noi comenzi europene.

Europa Occidentală se confruntă de mai multe luni cu o scumpire nebună a prețului gazelor naturale, cauzată de mai mulți factori - o iarnă 2020-2021 foarte friguroasă, relansarea economică postcovid și un aport redus de energie regenerabilă.

Cursul gazelor naturale în Europa a bătut un nou record marți, odată cu instalarea temperaturilor de iarnă, în pralel cu tensiuni geopolitice între UE și Moscova - care asigură o treime din livrările europene de gaze naturale.

Occidentul suspectează Rusia de faptul că-și limitează livrările cu scopul de a exercita presiuni asupra europenilor și a obține câștig de cauză în mai multe dosare, inclusiv în lansarea unui nou gazoduct ruso-german, Nord Stream 2.

”Acuzațiile la adresa Rusiei și Gazprom potrivit cărora noi furnizăm puține gaze naturale pe piața europeană sunt absolut fără fundament”, a racționat sâmbătă Serghei Kuprianov.

”Anul acesta, Gazprom a livrat Germaniei 50,2 miliarde de metri cubi, cu 5,3 miliarde în plus decât anul trecut. Gazprom a livrat deja mai multe gaze naturale decât anul trecut următoarelor țări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda și Polonia”, enumerat el.

Rusia este acuzată, de asemenea, de faptul că nu trimite gaze naturale suplimentare în Europa prin Ucraina, din cauza unor tensiuni puternice între Moscova și Kiev, acuzații pe care Moscova le respinge de asemenea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău