Moscova creează TENSIUNI în stânga Nistrului, invocând pretinse provocări din partea Ucrainei (Revista presei)

  • 29 Mai 2023 10:02
Moscova creează TENSIUNI în stânga Nistrului, invocând pretinse provocări din partea Ucrainei (Revista presei)

Moscova amenință Chișinăul cu o reacție „adecvată” în cazul escaladării situației din Transnistria, anunță deschide.md. Ministerul rus de Externe afirmă că deține informații privind concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de regiunea transnistreană a R.Moldova. În acest sens, Moscova amenință că va reacționa „adecvat” în cazul în care forțele ucrainene vor pune la cale o provocare. Afirmațiile au fost făcute de către viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru agenția rusă TASS. Oficialul de la Moscova a specificat că Rusia își va apăra conaționalii, armata și munițiile dislocate în regiunea transnistreană a R.Moldova.

Moscova creează TENSIUNI în stânga Nistrului, invocând pretinse provocări din partea Ucrainei. MID-ul reclamă și ,,discriminarea sistemică" a vorbitorilor de limba rusă, anunță și Ziarul Național. Ziarul scrie că autoritățile rusești, sunt îngrijorate de statutul limbii ruse în R. Moldova, invocând că 80% din cetățeni într-o anumită măsură posedă limba rusă și aproximativ 1 milion de oameni folosesc rusa ca limbă de comunicare. O altă chestiune este  respectarea dreptului la libera exprimare pentru vorbitorii de limba rusă.

Ministrul Alexei Buzu, „încolțit” din 15 părți, titrează Anticorupție.md. Potrivit publicației, Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a fost acționat în judecată de foști angajați, 15 la număr, ai Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Împreună cu fostul șef al instituției, Dumitru Stăvilă, aceștia declară că unele afirmații ale lui Buzu le-au lezat onoarea și demnitatea profesională. Asta, după ce Buzu și-a expus public opinia privind integritatea instituțională a ISM, dar și a unor angajați. Judecătorul a restituit cererea, constatând lipsa de substanță și argumentare a acesteia.

Presa de la Chișinău mai scrie astăzi că Partidul Unității Naționale are un nou președinte. Este vorba despre Alexandru Cimbriciuc, informează Observatorul de Nord.  Acesta a fost  viceministru al Apărării în perioada 2015 – 2016 și fost deputat liberal-democrat între anii 2009 – 2014

Partidul Unității Naționale anunță că demarează negocierile pentru a fuziona cu PLDM, adaugă NewsMaker. În cadrul congresului extraordinar al Partidului Unității Naționale (PUN) din 28 mai, cu majoritatea voturilor s-a aprobat demararea negocierilor cu privire la fuzionarea cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).  Totodată, Alexandru Cimbriciuc a fost ales în calitate de președinte PUN. În contextul fuzionării celor două partide, fosta deputată Ana Guțu a anunțat că și-a depus demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidul Unității Naționale, scrie NewsMaker.

Din Ziarul de Gardă aflăm că de cinci ani, în satul Fetești din raionul Edineț activează singura fabrică de producere a instrumentelor muzicale din Republica Moldova. Este o filială a celebrei fabrici de viori din Reghin, România, care este cel mai mare producător de instrumente cu coarde din toată Europa. La Fetești se face doar carcasa viorilor, apoi acestea sunt duse în România pentru vopsire și acordare, pentru ca ulterior să fie scoase la vânzare. Cei 25 de angajați ai fabricii sunt foști constructori, șoferi și electricieni din localitate și din satele din apropiere care s-au înscris la cursuri gratuite peste Prut. „Vioara de Fetești” a căpătat viață prin colaborarea dintre autoritățile locale și un antreprenor român. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău