Moscova confirmă că ofițerul arestat în Donbas are cetățenia rusă. Kiev: MAE rus a recunoscut oficial implicarea cetățenilor ruși în conflictul din estul Ucrainei

  • 20 Octombrie 2021 13:32
Moscova confirmă că ofițerul arestat în Donbas are cetățenia rusă. Kiev: MAE rus a recunoscut oficial implicarea cetățenilor ruși în conflictul din estul Ucrainei

Ofițerul din rândul rebelilor separatiști capturat de către armata ucraineană săptămâna trecută în apropierea liniei frontului din Donbas, din cauza reținerii căruia separatiștii proruși au blocat timp de mai multe zile sediul Misiunii OSCE de monitorizare din regiunea Donețk, este într-adevăr cetățean rus, așa cum relataseră anterior unele media ucrainene, iar confirmarea a fost făcută chiar de Ministerul rus de Externe, potrivit agențiilor de presă ucrainene Liga.Novini și Gordon.ua, citate de Agerpres.

Andrei Kosiak, reprezentantul (autoproclamatei) Republici Populare Donețk (DNR) în cadrul Centrului mixt de control și coordonare al regimului de încetare a focului în Donbas, s-a dovedit a fi cetățean rus, a reacționat marți MAE rus într-un comunicat, citat de agenția oficială de presă RIA Novosti.

"În pofida acestui fapt, instituțiile diplomatice și consulare ale Rusiei din Ucraina nu au primit nicio notificare cu privire la cele întâmplate, deși convenția consulară ruso-ucraineană prevede ca acest lucru să fie făcut imediat, nu mai târziu de trei zile de la arestare", se menționează în comunicat.

Ambasada Rusiei la Kiev și Consulatul General rus din Harkov s-au adresat Ministerului ucrainean de Externe și autorităților locale, cerând clarificarea situației și precizări asupra locului unde este deținut cetățeanul rus, precum și acces consular la acesta, conform textului citat de RIA Novosti.

MAE rus declară că va căuta ca 'drepturile legale ale cetățeanului rus' să fie respectate, îndemnând partea ucraineană să își reconsidere poziția și 'să înceteze provocările'.

Prin declarația sa cu privire la reținerea cetățeanului Federației Ruse, Andrei Kosiak, Ministerul de Externe al Rusiei a recunoscut practic participarea militarilor ruși în conflictul armat din Donbas, a reacționat miercuri delegația ucraineană în cadrul Grupului trilateral de contact pentru reglementarea conflictului din estul Ucrainei, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

"MAE rus a recunoscut astfel oficial implicarea cetățenilor ruși în conflictul din estul Ucrainei. Îi felicităm pe reprezentanții ruși pentru acest pas curajos: este greu să recunoști adevărul după opt ani de minciuni constante. Îi dorim diplomației ruse putere și inspirație în abordarea următoarei bariere: recunoașterea oficială a responsabilității depline a conducerii Federației Ruse pentru începerea și continuarea conflictului armat internațional în estul Ucrainei", se menționează în declarația oficialilor ucraineni.

Delegația ucraineană mai subliniază că recunoașterea de către Rusia a responsabilității sale pentru conflictul din Donbas reprezintă principala garanție pentru demararea unui proces real de soluționare pașnică a conflictului.

"Rusia a început acest război și Rusia obstrucționează soluționarea lui pașnică", a declarat marți, la Kiev, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, care s-a aflat într-o scurtă vizită în Ucraina, potrivit Interfax-Ukraina, Reuters și AFP.

Conflictul din Donbas a început la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, opunându-i pe rebelii separatiști, susținuți de Moscova, forțelor guvernamentale ucrainene. Rusia a negat permanent, în pofida evidențelor, orice implicare și acordarea de ajutor militar rebelilor, afirmând că acordă doar "asistență de ordin umanitar".

La 13 octombrie, delegația ucraineană din cadrul Grupului de contact a anunțat reținerea ofițerului rus Andrei Kosiak de către un grup operativ al forțelor armate ucrainene în zona de conflict din Donbas.

Șeful delegației ucrainene în cadrul Grupului de contact, Aleksei Arestovici, a precizat că acesta primise pașaport rusesc în februarie 2021 în regiunea rusă Rostov pe Don, de la frontiera cu Ucraina.

Asupra lui s-au găsit arme și muniții. Oficialii ucraineni au publicat o fotografie cu "carnetul său militar", eliberat de rebelii din Donețk.

De fapt, Andrei Kosiak este născut la Alcevsk, regiunea Lugansk, estul Ucrainei. Ca cetățean ucrainean, el ar fi comis în 2010 un omor cu premeditare, susține Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Ministerul Apărării ucrainean a declarat că Kosiak făcea parte dintr-un grup de militari ruși care efectuau o misiune de recunoaștere sub acoperire.

Separatiștii susțin că acesta făcea parte dintr-un comitet comun care supraveghea armistițiul în zona de conflict. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău