Moscova amenință cu un „răspuns proporțional” la creșterea prezenței militare a NATO în Marea Neagră

  • 14 Aprilie 2019 11:54
Moscova amenință cu un „răspuns proporțional” la creșterea prezenței militare a NATO în Marea Neagră

Rusia va răspunde "proporțional" creșterii prezenței militare a NATO în Marea Neagră deoarece este atacată securitatea regională, a avertizat sâmbătă adjunctul ministrului de externe rus Alexander Grușko, informează EFE.

"Bineînțeles, vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza amenințările legate de creșterea activității NATO în această regiune", a afirmat Grușko la o reuniune a Consiliului rus pentru politică externă și de apărare.

În opinia diplomatului rus, creșterea prezenței militare a Alianței în zonă "nu contribuie la consolidarea securității acesteia, ci amenință stabilitatea regională".

"Vom reacționa corespunzător", a promis Grușko și a evidențiat că securitatea Mării Negre ar trebui să fie garantată de țările din regiune.

Cei 29 de miniștri de externe ai statelor membre NATO au aprobat săptămâna trecută un pachet de măsuri ce urmărește creșterea prezenței militare a Alianței în Marea Neagră pentru a contracara influența Rusiei în această regiune.

Proiectul promovat de SUA vizează pregătirea forțelor maritime și de coastă ale Georgiei și Ucrainei, vizite în porturi, exerciții militare și intensificarea schimbului de informații.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut în noiembrie anul trecut, când Moscova a capturat trei nave și a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceștia încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. Marinarii continuă să se afle în custodia autorităților ruse, amintește Agerpres.

Potrivit versiunii Moscovei, navele au fost reținute în apele rusești ale Mării Negre. Kiev susține însă că această capturare a avut loc în apele internaționale și acuză Rusia că obstrucționează traficul maritim în zonă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău