Moscova acuză Israelul că a transmis intenționat informații eronate' care au dus la doborârea avionului rusesc în Siria

  • 23 Septembrie 2018 14:59
Moscova acuză Israelul că a transmis intenționat informații eronate' care au dus la doborârea avionului rusesc în Siria

Ministerul rus al Apărării a acuzat duminică Israelul că este responsabil de doborârea din greșeală de către apărarea antiaeriană siriană a unui avion rusesc de recunoaștere Il-20 în timpul unui raid efectuat de patru avioane de luptă F-16 israeliene în Siria, declarând că incidentul soldat cu moartea a 15 soldați ruși luni seară a fost provocat din cauza "informațiilor eronate" transmise "în mod deliberat" de armata israeliană, informează dpa și cotidianul Haaretz, în ediția sa online apărută duminică.

Cincisprezece membri ai personalului rus au fost uciși când avionul lor a fost doborât de rachete siriene după ce un avion de luptă israelian într-o misiune de bombardament s-a ascuns în spatele aparatului rusesc pentru a se acoperi, potrivit versiunii evenimentelor prezentate de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a învinuit oficial duminică Israelul pentru doborârea avionului rusesc deasupra Siriei, acuzând armata israeliană de "neglijență criminală". Ministerul rus a publicat un raport ce contrazice versiunea oficială prezentată de Israel în legătură cu acest incident.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a fost citat duminică de agenția oficială de presă TASS declarând că forțele aeriene israeliene au furnizat "informații eronate" cu privire la obiectivele avioanelor lor de luptă F-16.

În raportul ce detaliază circumstanțele incidentului, Moscova acuză Israelul că a înșelat "în mod deliberat" Rusia în privința planurilor avioanelor sale, împiedicând aparatul rusesc să se deplaseze la timp către un loc sigur.

Acest lucru "a făcut imposibilă direcționarea avionului Il-20 spre o zonă sigură", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că ministerul său are o evidență a conversației între personalul rus și un ofițer israelian.

Israelul i-a notificat pe ruși printr-un canal special de comunicare între cele două țări în legătură cu atacul care se apropia cu doar un minut înainte, potrivit purtătorului de cuvânt.

Datele indică "fie lipsă de profesionalism, fie o neglijență criminală", a declarat Konașenkov, adăugând că forțele aeriene israeliene sunt "singurele" de vină pentru moartea soldaților ruși.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a adoptat un ton mai conciliant evocând o "înlănțuire de circumstanțe accidentale tragice".

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău