Moscova a testat un nou tip de rachetă. NATO cere Rusiei să respecte Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

  • 15 Februarie 2017 16:48
Moscova a testat un nou tip de rachetă. NATO cere Rusiei să respecte Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Orice nerespectare din partea Rusiei a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare reprezintă o puternică îngrijorare la nivelul NATO, a afirmat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, înainte de debutul reuniunii miniștrilor Apărării din țările aliate.

”Tratatul INF este foarte important, deoarece el elimină o categorie întreagă de arme nucleare, arme ce puteau amenința Europa și aliații NATO până la eliminarea lor, prin acest tratat, la finalul anilor 1980. Respectarea acordurilor privind controlul armamentului este de mare importanță, mai ales când vorbim despre tratate privind armele nucleare. Orice nerespectare a tratatului INF ar reprezenta o îngrijorare majoră pentru Alianță”, a declarat Stoltenberg, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, scrie Calea europeană.

Rusia a desfășurat un nou tip de rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune, în pofida plângerilor oficialilor americani că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite și Rusiei să desfășoare astfel de rachete la sol, conform unui anunț făcut de Reuters care citează un înalt oficial american.

Moscova a negat în repetate rânduri ca a violat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare ( INF). Atunci când Wahingtonul a reitarat acuzațiile în 2015, Moscova a acuzat conducerea SUA că desfășoară “diplomație la megafon” și a negat informații că ar fi încălcat acordul care a contribuit la încheierea Războiului Rece dintre cele două țări.

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat de către președintele american Ronald Reagan și liderul sovietiv Mihail Gorbaciov în anul 1987, vizează reducerea semnificativă a posibilei confruntări nucleare și a contribuit la accelerarea încheierii Războiului Rece.

Tratatul a interzis deținerea și producerea rachetelor balistice și rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău