Moscova a respins competența Curții Permenente de Arbitraj privind disputa cu Kievul asupra apelor din jurul coastelor Crimeii

  • 10 Iunie 2019 16:24
Moscova a respins competența Curții Permenente de Arbitraj privind disputa cu Kievul asupra apelor din jurul coastelor Crimeii

Moscova a respins luni competența Curții Permanente de Arbitraj (APC) în cadrul unei dispute cu Kievul asupra apelor din jurul coastelor Crimeii, peninsula anexată de Rusia în 2014, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Statele occidentale, care nu au recunoscut niciodată anexarea Crimeii de către Moscova, acuză Rusia că împiedică deliberat accesul la Marea Azov, folosită atât de Moscova, cât și de Kiev. Această mare este împărțită între cele două țări prin Strâmtoarea Kerci, care o separă de Marea Neagră.

Ucraina a deschis în septembrie 2016 o acțiune în justiție împotriva Rusiei la APC, cea mai veche curte de arbitraj din lume, cu sediul la Haga.

Kievul a cerut APC "să asigure respectarea drepturilor sale maritime ordonând Federației Ruse să înceteze acțiunile ilicite din perspectivă internațională în apele respective".

"Acest tribunal nu are competența de a decide în privința reclamațiilor Ucrainei", a declarat luni ambasadorul itinerant și agent al delegației ruse, Dmitri Lobach, în cadrul unei audieri în fața Curții.

"Este clar că revendicările Ucrainei vizează suveranitatea Rusiei asupra Crimeii și a zonelor sale maritime. În ciuda respectului pe care Rusia îl are pentru Curte, aceasta nu poate stabili care stat este suveran asupra Crimeii", a adăugat el.

"Revendicarea suveranității Rusiei în Crimeea nu poate fi în niciun caz calificată drept abuzivă", a adăugat Lobach.

Primele declarații ale reprezentanților Ucrainei în fața APC sunt programate pentru marți.

În noiembrie 2018, Garda de Coastă rusă a sechestrat trei nave militare ucrainene care încercau să intre în Marea Azov. Acest incident armat s-a soldat cu trei răniți, iar de atunci 24 de marinari ucraineni sunt ținuți prizonieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău