Moscova a cerut reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, după ce a acuzat Ucraina că ar produce arme biologice
-
11 Martie 2022 09:07
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri, la ora 16.00 GMT (18.00 ora României), la solicitarea Moscovei, tema întâlnirii fiind presupusa producere de arme biologice în Ucraina. Pe de altă parte, și credibilitatea Moscovei în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington și Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei.
Rusia acuză Washingtonul și Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova acuzase deja în 2018 Statele Unite că efectuează în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmărește aderarea la NATO și Uniunea Europeană.
În cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate privind folosirea armelor chimice în Siria - dosar încă deschis și care continuă să sufere de o lipsă de informații din partea Damascului denunțată de ONU -, Washingtonul și Londra au menționat ambele Ucraina.
Statele Unite și Marea Britanie susțin, de miercuri, că Rusia s-ar putea să fi folosit arme chimice în Ucraina.
„Rusia a difuzat în repetate rânduri dezinformări cu privire la utilizarea repetată de către Siria a armelor chimice”, a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Recentul val de minciuni al Rusiei în încercarea de a justifica războiul premeditat și nejustificat împotriva Ucrainei ar trebui să clarifice, o dată pentru totdeauna, că nu se poate avea încredere în Rusia atunci când vorbește despre utilizarea armelor chimice în Siria”, a spus el.
„Spectrul familiar al dezinformării rusești”
De zece zile, „Rusia și-a continuat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, asediind orașe, ucigând civili fără discernământ, forțând milioane de oameni să fugă în căutarea siguranței”, a spus omologul său britanic, James Kariuki.
„Paralelele cu acțiunea Rusiei în Siria sunt clare” și „comparația se extinde și la armele chimice, deoarece vedem cum se profilează în Ucraina spectrul familiar al dezinformării rusești” pe acest subiect, a adăugat el.
Chestionat, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a afirmat joi că „nu deține nicio informație (...) privind utilizarea lor” în Ucraina.
„A recurge la acestea ar fi ilegal și o încălcare gravă a dreptului internațional”, a subliniat el.
Rusia: Imaginile cu maternitatea bombardată sunt trucate
Dacă Franța nu a menționat Ucraina în intervenția sa, ambasadorul albanez, Ferit Hoxha, a cărei țară este membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a ținut să facă o lungă introducere despre bombardamentul rus cu o zi înainte de la un spital de copii din Ucraina. „Aceasta este o crimă care nu trebuie să rămână nepedepsită”, a insistat el.
Ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, a respins acuzația sa, afirmând, așa cum făcuse Moscova până atunci, că acel loc, ocupat de „combatanți”, „nu mai adăpostește de mult timp femei aproape să nască”.
Potrivit acestuia, fotografiile care arată o femeie însărcinată în fața acestui spital distrus sunt un montaj.
Într-un mesaj adresat națiunii vineri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat orice dezvoltare a armelor chimice de către țara sa.
„Sunt președintele unei țări decente, un popor decent și sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu”, a spus el.