Moscova: Marș în memoria lui Boris Nemțov

  • 01 Martie 2015 12:02
Moscova: Marș în memoria lui Boris Nemțov

Susținătorii opoziției din Rusia organizează astăzi un marș în centrul Moscovei în memoria lui Boris Nemțov, critic virulent al puterii, asasinat vineri noaptea pe un pod din apropierea Kremlinului.

Mii de oameni au pus ieri flori și au aprins lumânări pe locul unde a fost ucis Boris Nemțov, politician al opoziției și fost vicepremier în timpul președintelui Elțîn. Președintele Vladimir Putin a promis că atât executanții, cât și organizatorii crimei vor fi pedepsiți. Potrivit comisiei de anchetă înființate de Putin, primele date arată că acțiunea a fost pregătită minuțios. 

Ancheta a confirmat că Boris Nemțov a fost împușcat în spate, dintr-un pistol Makarov, cel mai răspândit în spațiul post-sovietic, în el fiind trase între șase și opt focuri de armă, din care patru și-au atins ținta.

Mașina din care posibil s-a tras a fost găsită, în cursul după amiezii, abandonată în centrul Moscovei.

"Principalul martor nu a fost atins de gloanțe"

Comentatorii atrag atenția că unele detalii ridică semne de întrebare, de pildă, faptul că gloanțele proveneau din seturi diferite, iar principalul martor, fotomodelul ucrainean Anna Duritskaya, care îl însoțea pe Nemțov, nici măcar nu a fost atinsă de gloanțe.

Anchetatorii investighează mai multe variante, cele mai probabile fiind considerate cele cu substrat politic, inclusiv în scopul destabilizării situației interne.

De altfel, președintele Putin a numit uciderea lui Boris Nemțov o provocare. Politicienii și comentatorii apropiați puterii consideră că asasinarea unuia din cei mai vehemenți critici ai președintelui Putin, comisă în imediata apropiere a Kremlinului, este un act cu caracter deliberat simbolic.

Unii din liderii opoziției afirmă că Boris Nemțov este victima atmosferei de intoleranță întreținută de propagandă oficială, în contextul conflictului din Ucraina, fiind astfel un avertisment adresat adversarilor regimului.

O ipoteză destul de vehiculată în ambele tabere atribuie asasinatul radicalilor de dreapta, care nu ascund că urăsc atât puterea, cât și opoziția democratică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău