Moratoriul asupra controlului de stat, APROBAT de Guvern

  • 03 Februarie 2016 19:49
Moratoriul asupra controlului de stat, APROBAT de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 3 februarie, proiectul de lege privind moratoriul asupra controlului de stat, elaborat de Ministerul Justiției la inițiativa premierului Pavel Filip.

Potrivit documentului aprobat de Guvern și care prevede și unele excepții, moratoriul privind controalele asupra agenților economici va dura trei luni.

Proiectul de lege privind renunțarea la controale vine în scopul relaxării presiunii exercitate asupra agenților economici de către organele de control, și este menit să faciliteze dezvoltarea mediului de afaceri, a menționat în ședința Guvernului ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, autorul documentului.

”Sub influența acestui proiect de lege cad practic toate instituțiile cu drept de control, ceea ce nu înseamnă că în activitatea economică se va institui o anarhie. Controlul va exista, dar el se transferă în cabinetul organului de control”, a declarat Vladimir Cebotari.

Excepție de la prevederile legii fac activitățile de urmărire penală, Curtea de Conturi, precum și Banca Națională, ținând cont de situația din sectorul financiar, potrivit argumentării ministrului.  

Legea prevede ca procedura de control să fie supravegheată de către Ministerul Economiei.  

Ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan a cerut să fie introduse în prevederile legii excepții suplimentare în cazul unor situațiilor în care se cere control la fața locului.

”Consider necesar să fie exceptate serviciul de Supraveghere de Stat al Sănătății Publice și Inspectoratul Farmaceutic, pentru că varianta care se propune prin control la fața locului prin intermediul controlului Ministerului Economiei, prevedem anumite riscuri, în situații de intoxicații în masă, sau medicamente de o calitate dubioasă”, a declarat Ruxandra Glavan.

În replică ministrul Justiției Vladimir Cebotari susține că în situații excepționale controalele nu sunt strict interzise, doar că se încearcă evitarea abuzurilor.

Și ministrul mediului Valeriu Munteanu susține că mecanismul prevăzut de proiectul de lege comportă anumite riscuri în domeniul pe care îl gestionează.

”Vreau ca mecanismul de la ministerul Economiei să fie atât de bun, atât de simplu, atât de bun încât să nu avem nicio problemă să intervenim pentru că prejudiciile aduse mediului sunt grave sau irecuperabile. Cum o să intervenim într-o problemă cu deșeuri chimice”, a declarat Valeriu Munteanu.

În replică, ministrul economiei Octavian Calmâc susține că mecanismul de control al va fi supus votului în ședința de Guvern.

Amintim că societatea civilă a criticat proiectul de lege acuzând că documentul este aprobat în grabă și fără a fi supus dezbaterilor publice.

Documentul aprobat de cabinetul de miniștri, prevede introducerea moratoriului asupra controlului de stat, planificat sau inopinat, inclusiv fiscal, financiar, vamal, privind calitatea produselor/serviciilor, sănătate publică, privind respectarea normelor de protecție a muncii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău