Monopolul Metalferos urmează să fie lichidat, conform unui proiect al Ministerului Economiei

  • 03 August 2019 17:34
Monopolul Metalferos urmează să fie lichidat, conform unui proiect al Ministerului Economiei

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un proiect de lege care ar veni să lichideze monopolul instituit de SA „Metalferos”. Potrivit premierului Maia Sandu, se discută despre „desfacerea acestui monopol, pentru că schemele de corupție infiltrate acolo au fost prea multe și prea sofisticate”, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, Maia Sandu a declarat că s-a discutat cum s-a ajuns la acest monopol: „justificările inițiale de fațadă ale guvernărilor precedente erau că se fura metalul neuzat și se vindea ca metal uzat”. În opinia sa, curățarea cea mai rapidă poate fi prin demonopolizarea acestei companii.

Șefa executivului a menționat că în întreprinderile de stat se fac anchete interne. Unii directori sau angajați pleacă înainte de a fi demiși, alții mai stau și continuă să fure din proprietatea publică. În viziunea sa, este important să fie oprite hoțiile, inclusiv de asta și au fost oprite privatizările.

„Toată lumea înțelege că nu vine prim-ministrul să aresteze fostul ministru de interne sau să aresteze fostul șef al Agenției Proprietăți Publice, sau fostul director de la „Moldtelecom”, de la „Metalferos”. Ceea ce poate face Guvernul la început este să elimine acești oameni din sistem. Să transmită, acolo unde nu a fost transmis, ancheta despre ilegalitățile, hoțiile pe care le-au comis acești oameni. Și următorul pas – vine procuratura, instanța de judecată, care decide cine trebuie să ajungă la pușcărie și cine nu”, a declarat șefa cabinetului de miniștri.

Premierul mai spune că pentru a numi în fruntea întreprinderilor de stat oameni onești și integri, este nevoie și de curățarea consiliilor de administrare ale acestor companii. Și doar atunci trebuie lansate concursuri pentru funcția de director. Or, dacă rămâne aceeași componență a consiliului, există riscul să vină directori de tipul celor care au fost și nu manageri onești și competenți.

Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Bolboceanu a declarat că a promovat un proiect de lege cu privire la demonopolizarea companiei „Metalferos”, însă acesta fapt nu a convenit conducerii Partidului Democrat. Potrivit lui, în spațiul public se vorbea pe atunci că există unele conexiuni ale PDM și compania „Metalferos”. „Și lucrul acesta mi l-a confirmat și Vasile Botnari, deputat PDM, care s-a apropiat la un moment dat de mine și m-a avertizat că „Metalferos” este principalul finanțator al Partidului Democrat și el trebuie să rămână instituție de monopol în stat, în caz contrar partidul va rămâne fără finanțare”, a afirmat fostul parlamentar. Această discuție ar fi avut loc în primăvara anului 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău