Monitorul Apărării: Avioane NATO supraveghează spațiul aerian în timpul Summitului de la Sibiu

  • 09 Mai 2019 17:55
Monitorul Apărării: Avioane NATO supraveghează spațiul aerian în timpul Summitului de la Sibiu

Avioane militare NATO contribuie la garantarea securității spațiului aerian în timpul Summitului de la Sibiu, anunță Alianța Nord-Atlantică, conform Monitorului Apărării și Securității, scrie Mediafax.ro

Conform unui comunicat de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene Aliate, avioanele NATO AWACS vor contribui la asigurarea protecției în spațiul aerian, în timpul summitului Uniunii Europene, de la Sibiu, din 9 mai. Avioanele NATO AWACS efectuează cu regularitate misiuni de patruklare, în timpul evenimentelor importante, inclusiv în timpul întâlnirilor liderilor, precum și în timpul altor evenimente publice, precum turneul internațional de fotbal.

„Avioanele NATO AWACS asigură o capabilitate extraordinară și suntem mândri că putem veni în ajutorul organizării acestui eveniment”, a afirmat comandantul de bridagă al Forțelor Aeriene al SUA, generalul Andrew Hansen, locțiitorul șefului Statului Major al Comandamentului Forțelor Aeriene Aliate, cu sediul în Ramstein. „Această acțiune demonstrează cooperarea strânsă dintre NATO și Uniunea Europeană”, a adăugat acesta.

Aceasă misiune vine în urma cererii Guvernului României, care găzduiește summitul liderilor UE.

 NATO dispune de 14 avioane E-3A AWACS, variante îmbunătățite ale Boeing 707. Aeronavele E-3A operează, de obicei, la altitudini de 10km. De la această altitudine, un singur E-3A poate, cu ușurință, monitoriza spațiul aerian cu o rază mai mare de 400km și poate face schimb de informații- prin data links- cu comandamente terestre, aeriene sau de pe apă. Un E-3A care zboară în spațiul aerian NATO poate distinge între ținte sau reflexii ale solului, fiind, așadar, capabil de a oferi o avertizare timpurie cu privire la orice potențială amenințare asupra teritoriului venind din partea unui avion agresor care zboară la altitudini mici sau înalte.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău