Monitorizarea video ar putea fi interzisă. A fost invocată o hotărâre CEDO

  • 18 Decembrie 2017 12:45
Monitorizarea video ar putea fi interzisă. A fost invocată o hotărâre CEDO
Sursa: bizlaw.md

Monitorizarea audio și video a sălilor de clasă, unde se petrece procesul de învățământ, indiferent de etapa acestui proces, ar putea fi interzisă. La fel, interdicția ar putea viza și locurile unde se susține examenul de bacalaureat.

Un proiect de modificare a Codul educației și care conține aceste prevederi a fost înregistrat în Parlament, notează bizlaw.md.

Autorii documentului au invocat o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, în care Instanța a constatat că supravegherea video a sălilor universitare încală dreptul la viața privată. Cererea a fost înaintată de doi profesori de la Universitatea din Muntenegru. Aceștia au invocat că li s-a încălcat dreptul la viață priviată și la protecția datelor persoanale. Mai mult, aceștia au precizat că nu au putut avea niciun control efectiv asupra informațiilor colectate și că supravegherea video a fost ilegală.

În nota informativă se spune că, în ultima perioadă, în Republica Moldova a devenit o practică monitorizarea video a elevilor, studenților și profesorilor, într-un mod ilegal și nejustificat, contrar dreptului la viața privată. Prin urmare, reieșind din textul hotărârii CtEDO, pentru ajustarea legislației naționale și neadmiterii eventualei condamnări a țării, se propun modificările pentru a exclude practicile contrare Convenției pentru Drepturile Omului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău