Monitorizarea politicilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, raport

  • 16 Decembrie 2020 14:57
Monitorizarea politicilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, raport

Consiliile raionale, dar și structurile teritoriale de asistență socială raportează probleme financiare la dezvoltarea serviciilor sociale comunitare pentru persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Un raport de monitorizare a politicilor de incluziune socială, realizat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, arată că din 25 de acțiuni planificate pentru anul 2019, în cadrul Programului național de dezinstuționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, doar șase au fost realizate. Trei sunt în proces de realizare, șapte sunt în întârziere, iar nouă nu au fost deloc realizate.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Alina Prodan, coordonatoare de proiect în cadrul Alianței, a precizat că 2020 este al treilea an de implementare a proiectului „Parteneriate naționale și implicare locală pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități”, care vine să consolideze eforturile platformei organizațiilor societății civile pentru promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. „La 1 ianuarie 2020, în Republica Moldova numărul total al persoanelor cu dizabilități care stăteau la evidența Casei Naționale de Asistență Socială, beneficiari de pensii de dizabilitate și alocații sociale, era de 177 mii de persoane, ceea ce constituie 6,7 la sută din numărul total de populație. Este îngrijorător faptul, dar necesar de menționat că fiecare a 20-a persoană din Republica Moldova deține grad de dizabilitate”, a spus Alina Prodan.

Parascovia Munteanu, doctor în sociologie, a menționat că cele șapte acțiuni care sunt în întârziere țin de modificarea Regulamentelor de organizare și funcționare a centrelor de plasament, a serviciilor  „Casă comunitară” și „Locuiță protejată”, crearea sau contractarea serviciilor sociale de către autoritățile publice pentru prevenirea instituționalizării și elaborarea unui Plan de instruire inițială și continuă a personalului din serviciile comunitare.

Nu a fost realizată instruirea unei echipe de suport pentru implementarea Programului din resursele donatorilor, nu a fost preluate în gestiune serviciile comunitare de către centrele regionale și nu au fost evaluate anual performanțele personalului instituțiilor rezidențiale și serviciile comunitare – se specifică în raportul de monitorizare.

În contextul constatărilor prezentate, specialiștii recomandă ca Planul de acțiuni al Programului național de dezinstuționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale să fie actualizat și ajustat, să se urgenteze aprobarea Regulamentelor serviciilor sociale „Locuiță protejată” și „Casă comunitara”, iar serviciile sociale comunitare să fie dezvoltate conform cadrului normativ.

Monitorizarea a fost realizată în cadrul proiectului „Parteneriate naționale și implicare locală pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități”, implementat cu suportul Fundației Est – Europene, în parteneriat cu Centrul „Parteneriate pentru dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Suediei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău