Monica Babuc: ICR Chișinău este un mijlocitor al actului cultural panromânesc din Republica Moldova și România
-
09 Septembrie 12:03
În Republica Moldova, Basarabia, nu e altceva decât cultură românească. Doar că ea a fost timp de mai mult de 200 de ani ruptă de la matcă, ruptă de la rădăcinile sale, și, bineînțeles, a căpătat, pe de o parte, niște trăsături originale, pe de altă parte a suferit din cauza acestei deznaționalizări”, a precizat directoarea ICR Mihai Eminescu la Chișinău, Monica Babuc, într-un interviu acordat Radio România Actualități.
Monica Babuc a spus în interviu că identitare ale Republicii Moldova se manifestă prin limba română și prin tradițiile existente.
„Aceste lucruri au rămas să sensibilizeze încă românii basarabeni în perioada în care ei de fapt au fost supuși unei catastrofale misiuni de deznaționalizare, începând de la Imperiul Rus, după care Uniunea Sovietică. Prin urmare, tot ce face Institutul Cultural Român la Chișinău este o misiune crucială de păstrare, valorificare și promovare a valorilor culturale și a patrimoniului cultural românesc”, a afirmat Monica Babuc/
Directoarea ICR Mihai Eminescu la Chișinău a mai declarat că scriitorii din Republica Moldova scriu în limba română, simt românește, dar nu sunt cunoscuți încă în România.
„Acest lucru nu face bine în general spiritului românesc și poporului român. Institutul Cultural Român este un fel de mijlocitor în această sincronizare a actului cultural panromânesc din Republica Moldova și România.”, a conchis Monica Babuc.