Moment istoric. Acordul pentru Brexit a fost validat de Comisia Europeană

  • 24 Ianuarie 11:34
Moment istoric. Acordul pentru Brexit a fost validat de Comisia Europeană

Președinții Comisiei Europene și Consiliului au semnat vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de France Presse.

"Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieșirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European", a anunțat președinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen și al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenției Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, diplomații statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopții.

"Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri și aliați", a subliniat președintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză:"Țin să scriem această nouă pagină împreună!".

Negociatorul șef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la această semnare organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, întrucât președintele Consiliului Europene urma să plece apoi la Tirana.

Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.

Regina Elisabeta a II-a și-a dat joi consimțământul pentru textul care reglementează modalitățile separării după 47 de ani de apartenență a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de către parlamentul britanic.

Parlamentul European va fi ultima instanță care se pronunță cu privire la acord. Eurodeputații membri ai Comisie pentru afaceri constituționale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei aleși europeni care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunțat un "Brexit care nu mai este de mult timp voința poporului britanic". El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoțită de o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuși la deciziile comunitare.

Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părți să-și negocieze viitoarea relație, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău