Moldtelecom, fabrica de sticlă din Chișinău și hotelul Zarea sunt pregătite pentru privatizare

  • 05 Februarie 19:43
Moldtelecom, fabrica de sticlă din Chișinău și hotelul Zarea sunt pregătite pentru privatizare

Autoritățile se pregătesc să scoată la privatizare întreprinderea de stat „Fabrica de Sticlă din Chișinău” și întreprinderea de stat Hotelul „Zarea”. Precizările au fost făcute de Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietății Publice. Potrivit lui Cojuhari, în scurt timp va fi publicată lista și altor întreprinderi care urmează a fi expuse privatizării. Vor fi scoase la privatizare și unele societăți comerciale, dar nu înainte de a fi reorganizate. „Printre aceste societăți sunt Moldtelecom și un șir de tipografii cu capital de stat”, a comunicat Roman Cojuhari.

Pe 5 februarie, Cojuhari a anunțat că în scurt timp autoritățile vor face publică lista întreprinderilor care vor fi scoase la privatizare, scrie NewsMaker.

Dacă să ne întoarcem la întreprinderile care urmează a fi expuse privatizării în timpul imediat următor, noi vorbim de câteva întreprinderi și lista acestora va fi publică în scurt timp. În cel puțin o lună – două va fi deja expusă și la consultări publice. Ca o primă informație, printre aceste întreprinderi urmează a se regăsi: Fabrica de Sticlă din Chișinău, o întreprindere cu un potențial foarte mare, care are și potențial de producere, potențial de dezvoltare, cu o capacitate mare de producere doar că necesită investiții. Spre exemplu, astăzi în toate cele 4 cuptoare care pot fi puse în funcțiune și produce sticlă, doar unul este funcțional”, a declarat Cojuhari la Business Forum Moldova.

Și hotelul „Zarea” ar urma să fie scos la privatizare.

Un alt obiectiv care va fi expus privatizării, vorbim despre un bun imobil chiar din inima capitalei la moment este un hotel – hotelul Zarea. El poate fi valorificat în diferite forme, având și un teren aferent de circa 40 ha”, a comunicat directorul Agenției Proprietății Publice.

 Potrivit lui Cojuhari, se va face tot posibilul ca întreprinderile care vor fi expuse privatizării „să fie expuse și deja cu terenul aferent, cu terenul evaluat corect”.

Noi avem multe situații atunci când s-au privatizat întreprinderile, s-au vândut unele active și agenții economici au rămas blocați în unele situații deoarece terenul nu a fost inclus în lista bunurilor care au fost privatizate”, a adăugat Cojuhari.

Directorul Agenției a mai spus că „unele societăți comerciale vor fi reorganizate, deoarece multe din ele au active neutilizate”.

După ce vor fi reorganizate va fi delimitată partea de bunuri imobile care urmează să fie valorificată și businessul de fapt care urmează să fie deetatizat. Vor fi la fel expuse privatizării și când va fi identificată exact metoda cea mai avantajoasă pentru stat… Printre aceste societăți sunt Moldtelecom, un șir de tipografii cu capital de stat”, a menționat Cojuhari.

Printre acestea sunt: Combinatul Poligrafic, Tipografia Centrală, inclusiv Editura Universul.

Activele acestor tipografii, pe care le gestionează, ele sunt mult mai mari. Dacă vorbim despre clădiri – mult mai valoroase, decât însuși afacerea pe care o au. Ne propunem ca aceste întreprinderi să fie reorganizate spre exemplu prin fuziune, într-o societate pe acțiuni și amplasate într-un singur sediu. Iar sediile celorlalte să fie valorificate cât mai eficient”, a conchis directorul Agenției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău