Mold-street | Nu producem suficient pentru consumul intern, dar vrem să exportăm în UE

  • 21 Octombrie 2017 15:47
Mold-street | Nu producem suficient pentru consumul intern, dar vrem să exportăm în UE

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității majorării contingentelor tarifare pentru un șir de mărfuri și produse exportate în UE, precum și operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru grâu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic și porumb zaharat. 

Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerț, care a avut loc, la Chișinău și a fost motivată prin faptul că datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export a țării noastre la anumite categorii de mărfuri, scrie mold-street.com.

Majorarea contingentelor tarifare

În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți până la 25.000 tone, prune proaspete – 20.000 tone, iar la cireșe – 2.000 tone.

În plus s-a solicitat mărirea contingentelor și la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării: grâu – de la 75.000 tone la 250 000 tone, orz – 70.000 tone la 100.000 tone, porumb – de la 130.000 tone la 250.000 tone, zahăr – de la 37.400 la 50.000 tone, iar la cereale prelucrate (alcool) – de la 2.500 la 15.000 tone etc.

Este curioasă și chiar suspectă o astfel de cerere în condițiile în care la unele produse de abia ne asigurăm necesarul intern, iar la altele nu suntem în stare să acoperim contingentele actuale.

"Deși ZLSAC creează oportunități pentru producătorii moldoveni, structura exporturilor denotă o dependență majoră de sectoarele economiei bazate pe utilizarea extensivă a forței de muncă (agricultură, textile etc.). Adițional, se atestă o lipsă de capacități de producție necesare pentru a atinge cotele la exportul de orz, porumb, zahăr și porumb zaharat, pentru a face uz în mod deplin de oportunitățile mecanismului de prevenire a eludării", se arată într-o declarație a Grupurilor de consultări interne dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană dedicate comerțului și dezvoltării durabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău