Moldsilva reacționează la anunțul PAS privind crearea unui grup parlamentar de lucru care va investiga încălcările din timpul defrișărilor

  • 14 Ianuarie 2021 15:20
Moldsilva reacționează la anunțul PAS privind crearea unui grup parlamentar de lucru care va investiga încălcările din timpul defrișărilor

Deputatul PAS, Radu Marian, anunță despre crearea unui grup de lucru parlamentar, împreună cu deputații PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp și Ion Groza, care să investigheze „ilegalitățile comise la Moldsilva”. Potrivit deputatului, se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. În cadrul acestui grup, se va solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și experți în domeniu, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate, citat de IPN.

„Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puțin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către șefii ocoalelor silvice și conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM. „Дележка дин делянкэ” (așa este poreclit procesul) pentru lemnul tăiat ilegal s-ar face în felul următor: 25% pădurarului, 25% inginerului și șefului de ocol, 50% - șefului de întreprindere și conducerii Moldsilva”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Radu Marian, tăierea ilegală este o problema mult prea importantă pentru a fi ignorată, mai ales în situația în care Moldova se află pe ultimul loc în Europa după ponderea suprafețelor împădurite din total.

Într-un comentariu pe pagina de Facebook, Moldsilva acuză presiuni care vor afecta activitatea ulterioară în ramura silvică. „Conducerea și corpul de directori ai Agenției Moldsilva își rezervă dreptul de adresare în instanțele de judecată la orice calomnii aduse silvicultorilor de către politicieni și alți adepți ai ramurii silvice, cu scopuri meschine și denigrare”. Instituția cere formarea unui grup de lucru din specialiști în domeniu și savanți ai Academiei de Științe a Moldovei, care să evalueze situația reală în ramura silvică și să studieze amănunțit orice caz reclamat, „pentru a nu permite interpretărilor eronate să afecteze dezvoltarea patrimoniului verde al țării”.

Solicitat de IPN, Nicolae Munteanu, inginerul șef silvic al Moldsilva, a declarat că Agenția și colegii din teritoriu au mai fost acuzați de pretinse încălcări ca, până la final, să se rămână doar la nivelul discuțiilor. Dacă grupul de lucru anunțat va fi creat, îi va acordat tot sprijinul necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău