Moldovenii preferă să se odihnească în perioada de vară în Turcia, Bulgaria, dar și în alte destinații exotice

  • 22 Iulie 2019 15:40
Moldovenii preferă să se odihnească în perioada de vară în Turcia, Bulgaria, dar și în alte destinații exotice

În perioada estivală un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova preferă să plece la odihnă în Turcia sau Bulgaria. În ultimul timp devin tot mai populare destinațiile exotice – spre exemplu țările din regiunea asiatică. Pe de altă parte, și țara noastră devine o zonă de interes turistic pentru cetățenii străini. Însă, aceștia nu găsesc o infrastructură dezvoltată care le-ar permite un sejur confortabil. O relatare de Alina Rusu, la Radio România Chișinău.

Cetățenii moldoveni preferă să se odihnească în perioada de vară în Turcia, Bulgaria și alte țări unde au condiții bune de cazare. Totodată oamenii caută să-și satisfacă curiozitatea de a vedea locuri noi.

Prețurile spre aceste destinații variază în dependență de perioadă, nivelul de confort și țara de destinație, între 300 de euro și 1000 de euro pentru o persoană, sau mai mult, ne-au comunicat reprezentanții unor agenții de turism. Unul din directorii de agenții a menționat faptul că ultimii ani se observă tendința moldovenilor de a pleca în diferite țări exotice:

„Mulți turiști în ultimii doi ani refuză ofertele agențiilor de turism și preferă să-și rezerveze vacanțele singuri, prin intermediul site-urilor de rezervări on-line. Poate tendința moldovenilor este în descoperirea destinațiilor noi. Odată cu regimul liberalizat de vize, se caută destinații mai noi - China, Japonia, etc.”

Totodată, în ultimii ani crește numărul turiștilor străini, care vin în Republica Moldova. Astfel, în 2018, 4 milioane de persoane străine au vizitat țara noastră, de două ori mai mult decât acum 5 ani, a comunicat Consultantul principal de la Direcția politici economice și mediul de afaceri, din cadrul Ministerului Economiei, Victor Ciobanu. Însă, lipsa infrastructurii este în dezavantajul turismului autohton. Majoritatea hotelurilor  sunt amplasate în Bălți și Chișinău, iar pe teritoriul R. Moldova sunt doar 33 de pensiuni:

„Vreau să zic că, în special în ultimii ani, foarte multă lume călătorește și pe intern, pentru că în ultimii 5-7 ani s-au dezvoltat foarte mult evenimentele cu conotație turistică… Ca să investim forte mult în domeniul turistic, nu putem conta doar pe stat, trebuie să vină structurile private. Și aici am vrea să punem accent în noua Strategie din domeniul Turismului, care la etapa de discuții publice la moment, pe parteneriatul public privat, să atragem investiții și în mod special, pentru cazare. Două treimi din locurile de cazare sunt amplasate în orașele Chișinău și Bălți.”

Ministerul Economiei optează pentru legiferarea noțiunii de Casă rurală, care le va permite gospodăriilor de la țară să ofere servicii hoteliere în bază de patentă. Potrivit m inisterului, în prezent sunt circa 150 doritori de a presta astfel de servicii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău