Moldovenii preferă creditele în lei, acordate pe un termen între doi și cinci ani

  • 21 Ianuarie 2021 09:22
Moldovenii preferă creditele în lei, acordate pe un termen între doi și cinci ani

În luna decembrie a anului trecut, creditele noi acordate au constituit 3 325,5 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 1,7% față de luna decembrie 2019. Solicitanții de credite le-au preferat pe cele în moneda națională, ponderea acestora constituind aproape 71%. Ponderea creditelor în valută a fost de puțin peste 26%, iar cea a creditelor atașate la cursul valutei – aproape 3%. Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani – 53,4% din totalul creditelor acordate, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale, volumul creditelor acordate în moneda națională a constituit 2 357,9 milioane de lei. Volumul creditelor acordate în valută, recalculat în lei moldovenești, a constituit 872,7 milioane lei. Iar volumul creditelor atașate la cursul valutei a constituit 94,9 milioane de lei.

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de cele acordate persoanelor juridice – puțin peste 60%, inclusiv creditele acordate societăților comerciale nefinanciare, care dețin o pondere de 54,6%. Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societățile comerciale nefinanciare (95,6%), ponderea majoră (68,6%) revenind comerțului.

Din perspectiva scopului creditelor acordate, cea mai mare pondere le-a revenit creditelor de consum – 63%. Comparativ cu luna precedentă, rata medie la credite de consum s-a micșorat cu 0,60 puncte procentuale, iar la creditele imobiliare – cu 0,19 puncte procentuale. Față de anul trecut, rata medie la credite de consum s-a micșorat cu 0,54 puncte procentuale, iar la credite imobiliare – cu 0,39 puncte procentuale.

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în lei a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de până la o lună, constituind 9,16%, rata creditelor acordate persoanelor juridice a constituit 9,30%, a creditelor acordate persoanelor fizice – 7,45%, iar a creditelor acordate persoanelor fizice care practică activitate – 12%.

Creditele în moneda națională cu termene de la doi până la cinci ani, fiind cele mai atractive în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 7,8%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău