Moldovenii din străinătate cu drept de vot se pot înregistra online pentru prezidențiale

  • 11 Mai 2016 12:31
Moldovenii din străinătate cu drept de vot se pot înregistra online pentru prezidențiale

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate se pot înregistra prealabil online pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, începând cu 10 mai.

Aceștia sunt invitați să acceseze pagina www.alegator.md și să completeze la rubrica „Înregistrare prealabilă” formularul de înregistrare și declarația electronică. Alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale, înregistrându-se online, cetățenii moldoveni își exprimă voința de a participa la alegeri și atestă că se află peste hotarele țării. Înregistrarea prealabilă a moldovenilor din străinătate va permite identificarea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare.

Cetățenii de peste hotare care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiați din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere va purta caracter temporar și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor. După încheiere, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în străinătate va fi transmisă de către CEC Guvernului, pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

CEC subliniază că datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu legea și nu vor fi dezvăluite nici unei instituții de stat din țară ori de peste hotare, cu excepția cazurilor stipulate expres de legislația în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău