Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de pensii din acest stat

  • 17 Mai 2018 10:33
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de pensii din acest stat

În rezultatul negocierilor moldo-italiene, la Roma, a fost parafat proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări.

Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale a anunțat că a avut loc, ieri, la Roma, prima rundă de negocieri referitor la proiectul de Acord în domeniul securității sociale între R. Moldova și Italia

„Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaș, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale”, se arată în comunicatul instituției. 

Astfel, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu pentru stabilirea dreptului la pensie, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi oferită persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Cererea de stabilire a prestației sau de export a prestației, conform legislației Republicii Moldova, care este prezentată instituției italiene, se consideră ca și cum ar fi prezentată instituției competente moldovenești (Casa Națională de Asigurări Sociale). 

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislația ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord. Acordul motivează persoanele să activeze în sectorul formal și să nu accepte ”munca la negru”.

Vor primi aceste plăți persoanele care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislația ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului și intrarea acestuia în vigoare.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău