Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de pensii din acest stat

  • 17 Mai 10:33
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de pensii din acest stat

În rezultatul negocierilor moldo-italiene, la Roma, a fost parafat proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări.

Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale a anunțat că a avut loc, ieri, la Roma, prima rundă de negocieri referitor la proiectul de Acord în domeniul securității sociale între R. Moldova și Italia

„Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale”, se arată în comunicatul instituției. 

Astfel, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu pentru stabilirea dreptului la pensie, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi oferită persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Cererea de stabilire a prestației sau de export a prestației, conform legislației Republicii Moldova, care este prezentată instituției italiene, se consideră ca și cum ar fi prezentată instituției competente moldovenești (Casa Națională de Asigurări Sociale). 

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord. Acordul motivează persoanele să activeze în sectorul formal și să nu accepte ”munca la negru”.

Vor primi aceste plăți persoanele care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului și intrarea acestuia în vigoare.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
33 °C
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:2,6 m/s
Joi
25 °C
Vin
26 °C
Sâm
25 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C

Curs oficial BNM 15 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9254 0.1311
USD 16.5932 0.0773
RON 4.0633 0.0296
UAH 0.6050 0.0009
RUB 0.2485 0.0062
Arhivă Radio Chișinău