Moldova.org/ ”Pandemie de românism la PSRM” (Revista presei)

  • 15 Decembrie 2020 09:31
Moldova.org/ ”Pandemie de românism la PSRM” (Revista presei)

Revista presei din 15 decembrie 2020

Revenind la declarațiile liderului Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski la adresa președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că acesta ”a coborât ștacheta „comunicării” bilaterale ruso-moldave până la nivelul cel mai jos posibil, al tonului brutal, huliganic și al amenințărilor fără perdea. „Dacă va exista o încercare privind retragerea „contingentului nostru de menținere a păcii”, noi îl vom dubla sau chiar tripla. (…) Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, îl citează autorul pe Jirinovski, subliniind că acesta ”beneficiază de tribuna mediatică a Kremlinului, ceea ce înseamnă că gândește ca Putin. (…) Iar guralivii apărători ai statalității noastre talc mâlc, măcar de formă să spună ceva. MAEIE ar trebui să reacționeze, dar tace și el, crezând probabil că declarația lui Jirinovski a trecut neobservată de cetățeni. Dacă dorim să demonstrăm că suntem un stat care se respectă, pe fundament solid, cu „viitor”, un răspuns demn, prin care să se atragă atenția că limbajul și sensul declarațiilor care se aud la adresa Republicii Moldova nu corespund unor relații civilizate elementare, ca să nu mai vorbim despre parteneriatul strategic mold-rus, este obligatoriu”, notează Nicolae Negru.

Adevărul publică opinia analistului Igor Boțan, preluată de la agenția IPN, care subliniază că interesul Partidului Socialiștilor în situația actuală din Parlament și din țară e să jaloneze câmpul politic, astfel încât în viitoarele manevre politice, în ajun de eventuale alegeri parlamentare anticipate, formațiunea să poată veni în fața alegătorilor și să spună: „Uite lucrurile pe care noi le-am făcut, acestea ne caracterizează și cu ele mergem mai departe”, consideră analistul Igor Boțan. Totuși, acest se întreabă ”de ce a fost nevoie de subminarea atribuțiilor președintelui nou ales prin legea SIS? Aici Partidul Socialiștilor nu are o explicație bună. Dacă acum un an de zile ei au insistat ca SIS-ul să revină șefului statului, pornind de la atribuțiile constituționale pe care le are, era corect ca această atitudine a lor să rămână în picioare. Prin această modificare a legii privind SIS-ul, s-a transmis un mesaj foarte clar președintelui nou ales și formațiunii pe care o reprezintă: „Să vedeți cu ce vă veți confrunta în viitor!”, a spus Igor Boțan.

Moscova ar încerca să creeze un nou partid politic în Republica Moldova, susține primarul de Bălți Renato Usatîi, notează Cotidianul. În opinia sa, Kremlinul nu mai poate miza doar pe Igor Dodon și ar pregăti o scindare în PSRM. Potrivit lui Usatîi, în curând Ceban va apărea în viitorul apropiat cu declarații diferite față de cele ale lui Dodon, până ce între cei doi va apărea o ruptură definitivă. „Astăzi Moscova îi pregătește lui Ion Ceban un partid de centru. Ceban va fi lider de partid”, a declarat Usatîi în cadrul unei emisiuni de la postul Pro TV.

Pandemie de românism la PSRM”, titrează portalul Moldova.org, făcând o retrospectivă a declarațiilor din ultima perioadă a unor exponenți ai socialiștilor. ”Pandemie la PSRM unde, deja al doilea membru apropiat lui Igor Dodon acuză simtome de românism. După ce anterior Ion Ceban scria pe canalul său de telegram că orașul Chișinău „este al doilea ca mărime în spațiul românesc”, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, spune că vorbește și învață limba română. Savanții din PSRM au câțiva suspecți care ar fi adus acest virus de românism. Primul pe listă e Bogdan Țîrdea - din cauza studiilor sale la SNSPA București, Vlad Bătrâncea, din cauza că a rupt harta României Mari (posibil, cauzată de o reacție adversă dură față de niște trăiri interioare sincere) sau oricare din cei 7 deputați PSRM despre care se știe că au jurat credință României și au pașapoarte europene în buzunar”, ironizează autorul Ștefan Grigorița.

Pandemia crește numărul de cazuri de violență în familie”, relatează portalul Anticorupție.md. ”Regimul de carantină, izolarea și îndemnul „Stai acasă!” devin adevărate capcane pentru multe femei, care rămân singure în fața agresorului”, subliniază jurnaliștii, care relatează cazul a trei copii dintr-o familie social-vulnerabilă din centrul țării, pentru care perioada de pandemie a coincis cu un adevărat calvar prin care au fost nevoiți să treacă. Cei trei minori trăiau cu mama lor, în condiții precare. Fiind mai tot timpul în stare de ebrietate, trecând și printr-o coma alcoolică, cea care le-a dat viață nu a reușit să le ofere și un mediu de viață sigur și protectiv. În lipsa unor maturi care să le poarte de grijă, copiii erau pe cont propriu. (…) Acum aceștia se află la mai multe Centre de adăpost, fiind separați din cauza diferenței de vârste, unde primesc suportul psihologic de care aveau nevoie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău