Moldovagaz va fi timp de trei ani furnizor de ultimă opțiune a gazelor naturale (Mold-Street)

  • 12 August 2018 16:53
Moldovagaz va fi timp de trei ani furnizor de ultimă opțiune a gazelor naturale (Mold-Street)

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) are în plan adoptarea unei hotărâri privind impunerea obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale pentru Moldovagaz.

Conform datelor ANRE, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 15 companii ce au licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 11, desfășoară activitate licențiată, notează Mold-Street.com

Moldovagaz deţine 97,3% din piaţă

Cele 11 companii aveau pe 1 ianuarie 2018, 711.783 consumatori casnici şi 14.114 - noncasnici. Datele prezentate de ANRE relevă faptul că, întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz furnizează gaze naturale către 706.553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Moldova.

Totodată, Moldovagaz este unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la Gazprom din Federația Rusă. În anul 2017 volumul total de gaze naturale procurat de Moldovagaz a constituit 1.033,9 milioane metri cubi.

E adevărat că în unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 100.000 metri cubi pe an, acestea nefiind sufiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului.

Furnizor de ultimă opţiune

Ce se întâmplă însă dacă unul din cei 11 furnizori este în incapacitate de a livra gaze.

Potrivit normelor actuale, consumatorii care şi-au pierdut furnizorul în anumite circumstanţe (şi-a încetat activitatea, i s-a suspendat sau i s-a retras licenţa, sau este în imposibilitate de a furniza gaze naturale) au dreptul să fie aprovizionaţi cu metan, pentru o anumită perioadă de timp, de către furnizorul căruia i-a fost impusă obligaţia de serviciu public de a asigura furnizarea de ultimă opţiune.

 

În scopul asigurării drepturilor consumatorilor finali, ANRE poate impune în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale printr-o hotărâre unui sau mai multor furnizori obligaţia de serviciu public de a asigura furnizarea de ultimă opţiune.

Furnizorul de ultimă opţiune va furniza gaze naturale consumatorilor care şi-au pierdut furnizorul, în condiţii şi la preţuri reglementate și aprobate de Agenţie.

Potrivit ANRE în situația actuală pentru ceilalți 10 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, Moldovagaz reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele.

Totodată, ANRE menționează că Moldovagaz îndeplinește obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale la parametrii de calitate și indicatori de calitate stabiliți și la prețuri și tarife reglementate, care i-a fost impusă de Consiliul de administrație al ANRE, pentru desfășurare în limitele teritoriul autorizat prin licența.

"În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității aprovizionării cu gaze, continuitatea, calitatea şi preţurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor.

Reieșind din aceste considerente și din situația atestată pe piața gazelor naturale, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz, pentru un termen de trei ani", se arată într-un proiect de hotărâre al ANRE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chişinău
11 °C
cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,7 m/s
Sun
6 °C
Mon
8 °C
Tue
5 °C
Wed
1 °C
Thu
3 °C

Curs oficial BNM 23 Martie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6502 -0.0000
USD 17.2491 -0.0000
RON 4.1319 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000
RUB 0.2705 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău