Moldovagaz este pregătită să importe gaze rusești în sens invers prin coridorul transbalcanic | Vadim Ceban: „Prețul mediu anual ponderat va fi circa 173-175 dolari pentru mia de metri cubi”
-
17 Decembrie 2019 13:08
Moldovagaz este pregătită să importe gaze rusești în sens invers prin coridorul transbalcanic. Volumul necesar, peste 15 milioane de metri cubi pe zi va ajunge în Republica Moldova din Rusia, prin Turkish Stream până pe malul european al Turciei, de acolo va traversa Bulgaria, România și Ucraina. Acest nou traseu va tăia din veniturile acumulate din tranzit și va mări și costurile de import.
Compania „Naftogaz” din Ucraina anunță că nu a reușit să încheie cu Federația Rusă un acord, nici măcar preliminar, cu privire la tranzitul de gazelor rusești prin sistemului de transport al gazelor din Ucraina. Acest lucru ar putea afecta direct consumatorii din R. Moldova. Guvernul de la Chișinău anunță că are pregătite două opțiuni de rezervă pentru situații de criză.
Moldovagaz a anunțat că este pregătită să importe gaze naturale de la Gazprom în sens invers, pe coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina. Gazoductul traversează în sud, de mai multe ori hotarul moldo-ucrainean, iar părțile vor trebui să negocieze acorduri și contracte de transport pe traseul Isaccea-Orlovka-Căușeni. Din ultimul punct, gazele ar urma să fie pompate în nord, spre Chișinău, și în est, spre Tiraspol.
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, declară că înțelegerea cu Gazprom va fi amendată săptămâna viitoare și va funcționa în următorii trei ani. Prețul va fi ajustat trimestrial, mai spune Vadim Ceban.
„Furnizorul principal nu se schimbă, este SAP Gazprom. Noi am menționat acest lucru, prețul mediu anual ponderat va fi circa 173-175 dolari pentru mia de metri cubi. Posibil, vor fi anumite ajustări la o mie de metri cubi”, a spus Vadim Ceban.
A doua opțiune de rezervă este procurarea gazelor de către operatorul național Energocom, fie din rezervele ucrainești, fie la bursă, dintr-un credit de 50 de milioane, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare