Republica Moldova suspendă tratatul militar european FACE

  • 06 Martie 16:10
Republica Moldova suspendă tratatul militar european FACE

Guvernul R. Moldova a decis miercuri, 6 martie, să suspende Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE). Înțelegerea semnată la Paris în noiembrie 1990 impunea restricții în ce privește înarmarea și prezența militară în anumite regiuni sau la granițe.

Anunțul reprezintă pentru R. Moldova un pas înainte în denunțarea unei înțelegeri compromisă începând din anii 2000 de viziunile diferite ale Occidentului și Rusiei privind securitatea în Europa, și șubrezită și mai mult de invazia rusă din Ucraina în februarie 2022, scrie Europa Liberă.

Prezentând miercuri la o ședință de guvern decizia care mai trebuie aprobată de Parlament și președintele țării, ministerul Apărării a menționat ca motive faptul că Rusia s-a retras din tratat în noiembrie anul trecut, după ce îl suspendase în 2007, dar și faptul că Rusia a atacat o țară membră a Tratatului (Ucraina).

Tratatul FACE (prescurtat și CFE, după varianta în engleză) a fost semnat inițial de țările NATO și ale Tratatului de la Varșovia, inclusiv Uniunea Sovietică, din care făcea parte la acea dată și Moldova.

Ulterior, în 1992, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și Georgia, în calitate de state succesoare ale URSS, au devenit state-părți la CFE prin semnarea Acordului de la Tașkent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău