R.Moldova nu mai are nevoie de coordonare cu CSI în domeniul electroenergeticii și planifică ieșirea din mai multe acorduri (Mold-street)

  • 15 August 2018 10:10
R.Moldova nu mai are nevoie de coordonare cu CSI în domeniul electroenergeticii și planifică ieșirea din mai multe acorduri (Mold-street)

Guvernul Republicii Moldova nu mai vede rostul rămânerii țării noastre în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii și planifică ieșirea din el. Anterior chiar Rusia a denunțat unele Acorduri CSI din domeniul energetic și gazier.

"În contextul armonizării legislației naționale la acquis-ul comunitar, exercițiu lansat în cadrul acțiunilor de implementare a angajamentelor asumate prin semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și a obligațiilor asumate în calitate de parte semnatară a Tratatului Comunității Energetice, prevederile Acordului propus spre denunțare, precum și activitățile desfășurate în cadrul organizației menționate nu reflectă direcțiile prioritare ale Republicii Moldova în domeniul electroenergetic", se arată într-o notă informativă la un proiect de hotârâre.

Potrivit mold-street.com, autorul inițiativei, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) menționează și faptul că, "în contextul implementării proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, scopurile și activitățile stabilite în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii nu sunt relevante și nu corelează cu prioritățile fixate de țara noastră la capitolul dezvoltării sistemului electroenergetic".

Totodată, autoritățile susțin că depun eforturi în vederea implementării proiectului de interconectare comună a Republicii Moldova și Ucrainei cu ENTSO-E.

"Interconexiunea la sistemul continental ENTSO-E reprezintă o prioritate strategică pe termen lung pentru Republica Moldova, deoarece interconectarea la Sistemul de transport al energiei electrice din Europa Continentală ar asigura o sursă suplementară de furnizare a energiei electrice, ceea ce va spori securitatea energetică a țării", se mai arată în nota MEI.

De notat că în baza acestui Acord, din anul 1992 funcționează și Consiliul Electroenergetic al CSI, din care fac parte și reprezentanți ai Moldovei și care se ocupă de coordonarea legislației, actelor normative, standardelor dar și a activității sistemului energetic al fostului spațiu sovietic.

Comitetul executiv al acestui Consiliu se reunește începând cu anul 1992, nu mai rar de două ori pe an și este condus de fostul dispecer principal al întreprinderii de stat Moldelectrica, Igor Kuzko.

Ar putea fi denunțate și alte acorduri CSI

Din anul 2016, Moldova nu a mai participat la ședințele acestul Comitet, iar în aprilie 2018, președintele Comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI, Igor Kuzko a venit personal în vizită la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile perspectivele continuării colaborării în cadrul CSI.

Rezultatele însă nu au fost pozitive. De notat că sistemul electroenergetic al CSI este dominat de Rusia, care frecvent acționează după bunul plac și conform propriilor interese ignorându-le pe cele ale altor state CSI.

Articolul 10 din Acordul (nr.1992 din 14.02.1992) cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii stabilește modalitatea de denunțare, care intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni după notificarea Comitetului Executiv. După expirarea acestei perioade, Republica Moldova nu va purta nici un fel de obligațiuni, condiționate de prezentul Acord.

În urma denunțării tratatului în cauză va fi analizată necesitatea modificării legislației interne sau adoptării unor acte normative noi, care ar putea rezulta cu ieșirea Moldovei și din alte acorduri CSI (Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre ale Comunității Statelor Independente, ratificat prin Legea nr.1360 din 04.10.2002).

Sursa: mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău